Živimo u vremenu kad možda žena nikad prije nije bila toliko ugrožena!?

Kako je to uopće moguće kad živimo u 2018. godini kad su još tek rijetki dijelovi svijeta u kojima brojne Konvencije, Statuti i različiti drugi pravni oblici ne jamče prava i ravnopravnost!? Štoviše, usuđujem se reći da upravo u našem zapadnom svijetu koji se toliko razbacuje pravima i ravnopravnošću kao pojmovima, da upravo tu kod nas više – manje na zapadu, žena je ugrožena. I tu upravo onima i preko onih koji o njoj se najviše zvanično brinu, njome najviše bave, o njoj najviše pričaju… 

Hlifestyle Međunarodni dan žena

Upalite li televiziju, radio… zasurfate li bespućima interneta… prolistate li magazine i novine… Žena je svedena tek na objekt kojem se govori kako treba izgledati, kako hodati… što jesti… kako disati, živjeti… Pod silnim parolama o napretku nazaduje se uvelike. Umjesto galopiranja naprijed koje bi bilo posljedično razvoju općenito, mi poput rakova ubrzano hodamo unatrag… možda naizgled sitnim koracima… ali sigurno! Nažalost. 

Hlifestyle Međunarodni dan žena

Žena se danas nalazi pred brojnim pitanjima i izazovima. Baš kao u nekoj igri, naizgled djetinje nevinoj, mora pronaći odgovore o vlastitom JA. I vrijeme joj uopće nije saveznik. Nipošto. Jer jučer je već kasno. Hiperprodukcija uvijek traži više. Senzacionalizam uvijek traži još. Bizarnost uvijek ide korak dalje. Društvene mreže tome su uvelike pridonijele… gdje se sve mjeri u broju klikova pa i na štetu vlastitog JA koje i tako postaje nebitno jer važniji je pljesak, lajk publike, nego osobno zadovoljstvo iznutra. A JA konstruirano još od malih nogu postaje nesigurna stvarnost življenja koju je moguće poljuljati u bilo kojem trenutku. 

Hlifestyle Međunarodni dan žena

Žena kao umjetnica, političarka, poduzetnica, književnica, glumica, aktivistica… majka… sestra… Žena baš kao i muškarac igra određenu društvenu ulogu, ali joj je u mnogočemu na toj životnoj pozornici teže nego muškarcu. Iz tog razloga odlučio sam porazgovarati s nekoliko žena u našem društvu… Javnosti poznatih, ostvarenih ličnosti na područjima u kojima djeluju, rade, stvaraju…

Odgovorile su na pitanja o vlastitim putevima ali i iskreno progovorile o negativnom etiketiranju s kojim su se susrele u životu! 

Uskoro slijedi prvi…

#stopetiketiranju

 

 #timeisnow #pressforprogress #IWD2018