Style

ONO ŠTO NEDOSTAJE – ne dosta je!

By 22/12/2017 travanj 1st, 2019 Nema komentara

Crni mrak dvorane i bijele pločice pozornice. I već na početku rečenica koja se ureže u pamćenje…

Riješila sam se svih stvari… Ostao mi je samo prostor između očiju. 

Tako počinje nova predstava u ZEKAEM-u. Predstava za koju tvrdim da je kronično nedostajala hrvatskoj kazališnoj sceni ali i za koju se pitam je li trenutno hrvatsko društvo za nju spremno? Doduše, onda se razbistrim u svojim mislima i brzo shvatim da “oni nespremni” i tako ne idu u kazališta… a, “ovi spremni” jedva će dočekati pogledati ovo ostvarenje.  

Hlifestyle ZKM ONO ŠTO NEDOSTAJE

Vrijeme je dosadno, a smrt užasno naporna.

I zato treba živjeti! Oduprijeti se tom životarenju… tim bijelim borosanama koje škripe na pločicama i metli koja bezdušno ide naprijed… i monologu koji nitko ne čuje. Da, treba živjeti!!! Izvan crno bijelih hodnika vlastitih pameti s tek ponekim plavim elementom života i akcije u sivilu mase. I treba pogledati oko sebe i u sebe… I biti hrabar. I ne bojati se sjene. Jer sjena će nam nekad dati bolji odgovor od svih drugih opipljivijih stvarnosti. Pa, da umjesto puzanja hodamo. To je predstava ONO ŠTO NEDOSTAJE! Njezini elementi, njezine boje. Ali to nije samo predstava. To je zrcaljenje društva. 

Hlifestyle ZKM ONO ŠTO NEDOSTAJE

I ti glumci koji su zapravo samo izloženi da prepričaju stvarnost. Da, stvarnost pred kojom je jedna žena pokraj mene što je sjedila u publici jednostavno spustila glavu i pokrila lice rukama. I sasvim polagano, u mraku publike, pomicala glavu lijevo-desno. To je naše društvo. Lažni puritanci. Malograđanski likovi koji radije zatvorenih očiju idu lijevo-desno nego otvorenih očiju naprijed. I zato je ova predstava potrebna. I zato je ova predstava hrabra. I zato je ova predstava PREDSTAVA. I zato je ova predstava ŽIVOT. I zato je naš život predstava. 

Hlifestyle ZKM ONO ŠTO NEDOSTAJE

Mnogi bi se mogli sadržaja uplašiti kad vide odnos “mladog Davida i Humanitarca”. I zapitati. I negirati. Ma, ne pa to je samo kazališna sloboda i pretjeranost. To se ne događa. Ali kad bi samo malo uspjeli zaviriti na dejting stranice, u čiste i prostrane građanske stanove, u uzorne spavaće sobe… vidjeli bi svoje očeve, muževe, braću, prijatelje, poznanike, susjede… Vidjeli bi možda sebe. A vidjeti sebe nekad je možda strašnije nego vidjeti druge. Pa onda radije i gledamo svugdje osim tamo gdje bi trebali. Sebi u oči. Sebi u srce. Sebi u dušu. 

Hlifestyle ZKM ONO ŠTO NEDOSTAJE

Tragična pogreška! Da, to je mladi David za svog oca… Greška koju se da ispraviti. Faza koja će proći… kaže majka.

Hlifestyle ZKM ONO ŠTO NEDOSTAJE

Kako li sam se samo u ovoj predstavi pronašao i kako me samo zagrebala ne po koži… ne po kostima… nego dublje po duši, po atomima… po svemu onome što jesam, tko jesam i kako jesam i zašto jesam… i kako me samo pomilovala po svemu onome što nisam, tko nisam i kako nisam i zašto nisam. I potrebno mi je bilo. Baš jako! Baš kao bukom što se scene izmjenjuju, tjerajući me da zaboravim prethodno, da bih se fokusirao na sljedeće… 

Hlifestyle ZKM ONO ŠTO NEDOSTAJE

Je li se toliko teško uklopiti?

Pitanje svih pitanje. Zašto se penjati na Mount Everest kad možeš biti u dolini. I zašto hodati kad možeš puzati ili biti sklupčan… možeš čučati… možeš ne biti. Zašto biti? Kako hamletovski i gotovo patetično možda zvučim ali vjerujte da zapravo ovo sve o čemu pišem nije nimalo tako. Posebno roditelji… Zapitajte se na što stavljate naglasak i kakve obitelji gradite? Nemojte jednog dana zbog vlastite izgubljenosti i jednog velikog ništa u sebi, doživjeti da vam je vaše dijete jedno “izgubljeno ništa” kako to kaže Davidov otac za njega. I ne, ovo nije predstava. Ovo nije fikcija. Ovo nije “tamo neka budućnost”. Ovo je život. Ovo je stvarnost. Ovo je sadašnjost. Ovo je najbolje opovrgavanje Tolstojeve Ane Karenjine… Sve nesretne obitelji nalik su jedna drugoj. Samo sretne obitelji sretne su na svoj način. 

Hlifestyle ZKM ONO ŠTO NEDOSTAJE

I baš kad pomisliš da su sve priče u predstavi ispričane, nova započinje. 

Hlifestyle ZKM ONO ŠTO NEDOSTAJE

Odnos majke i kćeri… I još jedna lekcija života.

Kad shvatiš da nešto ili nekog ne želiš ostaviti, ti to ili toga više nemaš… 

Hlifestyle ZKM ONO ŠTO NEDOSTAJE

Everest kao stvarnost. I fikcija. Hrabrost i strah. Sloboda i zarobljenost. Penjanje i spuštanje.

Hlifestyle ZKM ONO ŠTO NEDOSTAJE

Narančasto iznad sivog. Izvan sivog. Pored sivog. I bijelog. I crnog. 

Smrt. Život. Smrt. Život. Život. Život. 

Izbor. Izbor. Izbor.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA kao jeka naše misli odlaze i dolaze dok hodamo, trčimo, padamo, ustajemo… dok živimo!

Hlifestyle ZKM ONO ŠTO NEDOSTAJE

Odluka. Odluka. Odluka. 

Živjeti! Sebe! 

Hlifestyle ZKM ONO ŠTO NEDOSTAJE

Razbijajući led na samom kraju protagonisti kao da razbijaju sve iluzije i paleći cigarete kao da se vraćaju u stvarnost. Stvarnost života koji se poput cigarete troši i poput dima odlazi u nepoznato… A na nama je odlučiti. Želimo li živjeti ili životariti!? 

Netko se u životu na Everest penje, a nekome je život Everest. 

Težak? Dalek? Strm? Ali… svima nam je…

Osvojiv! I nikako ne, mjesto poraza nego pobjede ako tako odlučimo!

Stoga, ONO ŠTO NEDOSTAJE… ne, dosta je!

Hlifestyle ZKM ONO ŠTO NEDOSTAJE

(fotografije predstave: Marko Ercegović)

Popis izvedbi kao i sve službene informacije o predstavi potražite na linku http://www.zekaem.hr/predstave/ono-sto-nedostaje/

 

 

Hvala na čitanju i podršci! Ako Vam se tekst svidio, podijelite ga… Zapratite me i na društvenim mrežama FACEBOOK i(li) INSTAGRAM. Za sve suradnje, upite i kritike dostupan sam na email adresi info@hlifestyle.eu

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.