HLifeStyle

SODOMA u ormaru Vatikana, Frederic Martel, FOKUS (recenzija knjige)

SODOMA u ormaru Vatikana, FREDERIC MARTEL, FOKUS, Hlifestyle.eu recenzija

Izdavačka kuća FOKUS na hrvatsku književnu scenu u drugoj polovici 2019. godine, donosi svjetski hit “SODOMA u ormaru Vatikana” autora Frederica Martela.

Prijevod potpisuje Mira Bućin, a urednica izdanja je Vlatka Hercigonja. Ono što svakako treba odmah na početku istaknuti jest i iznimno zanimljivo vizualno riješenje čija je potpisnica Tina Šut.

Iza krutosti se uvijek nešto krije, najčešće dvostruki život. (papa Franjo) 

Snažne su to riječi poglavara Katoličke Crkve koje su utisnute na samoj naslovnici, a uz sam naslov vrlo jasno daju naslutiti da djelo koje čitatelj drži u ruci u najmanju ruku je kontroverzno, a mnogima će biti i sablažnjivo. 

Ova knjiga kao da na najbolji mogući način želi istaknuti da istina oslobađa ma koliko to bilo na trenutke se činilo bolno. Istina zapravo ne boli, boli laž! I te laži se treba osloboditi. I upravo to je najveća poruka knjige SODOMA. 

SODOMA u ormaru Vatikana, FREDERIC MARTEL, FOKUS, Hlifestyle.eu recenzijaSODOMA je rezultat novinarskog istraživanja Frederica Martela u razdoblju od četiri godine kad je bez ikakve zadrške bio u direktnom  kontaktu sa preko 1500 sugovornika od kojih su 41 bili kardinali, 52 biskupa i monsinjora, 45 apostolskih nuncija te više od 200 svećenika i sjemeništaraca. 

Svi intervjui od kojih je knjiga nastala obavljeni su licem u lice, nijedan telefonski ili putem elektroničke pošte naglašava autor, što zaključujem da cjelokupnom djelu daje posebno na težini i važnosti. 

Premda sam na početku čitanja očekivao djelo koje će barem djelomično biti usmjereno negativno naspram Crkve i njezinih službenika, zapravo se na više od 500 stranica knjige nižu istine koje nisu protiv Crkve nego protiv lobija koji je već dugo u Vatikanu. A dodao bih, i ne samo u Vatikanu. 

Ponavljam, istina oslobađa, a kvalitetna kritika je više nego dobrodošla. Samo je šteta ako onaj kome je upućeno, ne želi ili ju ne može čuti zbog vlastite nezainteresiranosti i nadmenosti. 

Slična je situacija kao kad je Isus, kao izvorni utemeljitelj kršćanstva prozivao tadašnje židovske službenike… ne zbog vjere nego zbog (ne/zlo)djela. 

Bez lažne skromnosti, kao osoba koja je osam godina bila u svećeničkoj formaciji, apsolutno imam pravo o ovoj knjizi diskutirati puno dublje od prosječnog čitatelja jer sam bio insajder sustava o kojem knjiga piše. 

Na kraju, i sam sam odlučio otići iz tog sustava zbog vlastitog spoznanja homoseksualnosti kao dijela identiteta. Homoseksualnosti koja nipošto ne bi trebala biti zaprekom za svećenički život, jer celibat je celibat bez obzira na oblik upražnjavanja seksualnosti ali u trenutno postavljenom sustavu može izazvati frustriranost i devijaciju. Što se najčešće i događa. O tome SODOMA i piše. 

Knjiga je šokantna i vrlo lako čitljiva. Napisana u narativnoj maniri koja čitatelju zadržava koncentraciju i tjera ga na svaku novu stranicu dok ne dođe do kraja. 

Knjiga SODOMA potiče na razmišljanje o sveprisutnoj “kulturi tajnosti” koja vrišti iz crkava, sakristija i svih zidova koji okružuju klerike. 

KNJIGA SODOMA potiče na propitivanje o suludom povezivanju homoseksualnosti i pedofilije, a za čiju nepravednu poveznicu u mnogočemu su krivi i klerici koji su iz frustriranosti što svoju  (homo)seksualnost ne uspijevaju pravilno aktualizirati zapravo o samih sebe stvaraju monstrume.

Homoseksualnost je povezana s ljubavlju, a pedofilija sa seksualnim nasiljem i to želim vrlo jasno naglasiti kao svoje mišljenje, a u čemu me samo dodatno osnažilo čitanje ove knjige. 

Knjiga SODOMA potrebno je štivo za sve klerike da propitaju vlastite stavove i uvjerenja, da pogledaju direktno u otvorenu ranu koja nanosi veliku bol i višestoljetnu gangrenu tijelu kojem pripadaju, a čija prvotna misija je itekako plemenita i važna za cjelokupno društvo kroz povijest. 

Knjiga SODOMA nije djelo koje će razumjeti i uopće moći čitati osoba koja ne razumije kritiku od kritizerstva. Ova knjiga se ovim drugim niti ne bavi. Već iznoseći činjenična stanja daje kritiku i kod zrelog vjernika će izazvati želju za promjenom! 

Knjiga SODOMA važno je djelo 21. stoljeća i kao da je neki novi medij mogućeg buđenja kao što je to u jednom trenutku povijesti imao znakoviti Lutherov proglas. Može poslužiti kao svojevrsnih 500injak stranica za duhovnu obnovu koja je u ovim trenutcima itekako potrebna. 

SODOMA u ormaru Vatikana, FREDERIC MARTEL, FOKUS, Hlifestyle.eu recenzija

Snažno djelo SODOMA, Frederica Martela koje je izdavačka kuća FOKUS donijela na književnu scenu zasigurno će bit hit. Svi oni koji očekuju hejtersko djelo kojim će hraniti vlastite porive hejta naspram Crkve (ma kako se oni njima činili opravdani) ne trebaju posezati za ovako opsežnom knjigom. Ovdje tome nema mjesta. 

Jednostavan stil pisanja čitatelja će vrlo brzo uvući u intrigantni svijet teških tema o kojima se puno zna ali malo govori ili malo zna ali puno govori. 

24 poglavlja pročitati ćete u jednom dahu uz mnogo živciranja ali i želje da s nekim polemizirate. Evo, ja vam se stavljam na raspolaganje samo se javite na mail info@hlifestyle.eu, a dostupan sam i na društvenim mrežama FACEBOOK i INSTAGRAM.

U ormaru je tamno i zagušljivo! Iz osobnog iskustva mogu reći da kad se izađe, lakše se diše. To preporučujem mnogima koji su u ormarima u Vatikanu ali i u ostatku svijeta… 

*Danas 31.1. će biti i live uključenje s ciljem komentiranja knjige i odgovaranja na vaša pitanja. 

 

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.