Style

SHERLOCK HOLMES – ZKM kazališna čarolija

By 13/02/2018 travanj 1st, 2019 Nema komentara
SHERLOCK HOLMES ZKM Hlifestyle

Prema motivima i likovima pripovijetki i romana Arthura Conana Doylea, Ana Tonković Dolenčić donosi tekst, a Krešimir Dolenčić kao redatelj postavlja predstavu SHERLOCK HOLMES. 

ZKM je tako bogat za još jednu sjajnu predstavu koja ma koliko “vremenski” djelovala daleko od nas, zapravo je blizu. Sasvim blizu. Pokraj nas. I ne da nam mira… nakon što ju odgledamo. 

SHERLOCK HOLMES ZKM Hlifestyle

15 glumaca (a, tu je i nedavno nominirani mladi Adrian Pezdirc u kategoriji NAGRADA ZA NAJBOLJE NOVO LICE U KAZALIŠTU I NA FILMU) briljiraju na scenografski jednostavno postavljenoj sceni Tanje Lacko, sa sjajnim glazbenim pozadinama pod vodstvom Stanka Juzbašića, ponekad u pretjeranoj dramatičnosti koja publiku još dublje uvodi u priču. 

SHERLOCK HOLMES ZKM Hlifestyle

Kad se nađete na strani većine, vrijeme je da stanete!

Rečenica je to koja mi je posebno već na samom početku odjeknula… I zaista Sherlock je sve, samo ne na strani većine. Čudak koji na sebi svojestven način analizira, zaključuje i riješava zagonetke i probleme tako će se i ovdje naći pred brojnim pitanjima na koje treba dati konkretne odgovore. Brzomisleći, pomalo nervozan tip koji puši lulu, čiji kako bismo rekli klikeri rade sto na sat, koji nema vremena ni koncentracije čak ni za ispijanje dnevnih doza šalica čaja, a kamoli za jelo, koji je koncentriran isključivo na rješavanje zamršenog slučaja, pri tom konzultira svog brata, nema vremena ni za žene, prigovara Watsonu i sklon je prerušavanju, čini baš sve kako bi raspleo niti misterije. Rakan Rushaidat tako igrajući Sherlocka djeluje ne kao glumac nego reanimirani Holmes na ZKM-ovoj pozornici. 

Atraktivni kostimi za koje je zaslužna Tea Bašić pridonose autentičnosti izričaja kakav ZKM njeguje… spajajući i koketirajući sa klasičnim i modernim kazališnim rješenjima. Pa, tako i rješenja (nijemih) igranih retro slika u pozadini dok se priča pojedini događaj, sjajan su element. Baš kao i tako jednostavno, a efektno rješenje sa tri stolca na sceni… sa kotačićima. Pa, mi se tako kotačići čine kao lajt motiv… Jer sve se kreće i sve je povezano da ide naprijed! Pa su se tu i talenti Aleksandra Čavleka u rasvjeti, sa rješenjima zvukova vlaka ili pak kočije, sa dodatkom dima koji podsjeća na sveprisutnu englesku maglu, sjajno uklopili da publiku potpuno otmu iz kazališnih sjedala… pa da krenu na put sa Sherlockom i Watsonom.  

SHERLOCK HOLMES ZKM Hlifestyle

Predstava SHERLOCK HOLMES tjera na razmišljanje da li je nešto monstruozno ili ingeniozno. Razlika je zaista u pogledu pojedinca. Gledatelja! Koji se ovdje učini kao puni član kazališnog ansambla jer ga priča oko koje se cijeli slučaj vrti, natjera na razmišljanje. Filip Nola upravo kao Watson je onaj koji nas uvodi i izvodi iz priče… Priče koja nas obuzima…

SHERLOCK HOLMES ZKM Hlifestyle

VODA!

Voda je zapravo početak i kraj ove predstave. Predmet istraživanja. I baš kao što nam u prirodi ona biva živim ogledalom u kojem vidimo svoj odraz pod nebom, tako i u ovoj predstavi vidimo zrcaljenje stvarnosti koja se događa oko nas. I tako je predstava aktualna više nego ikad. I usudio bih se reći, da bi ju trebalo pokazivati po cijelom svijetu da brojni vide što su si napravili… a, naše ljude u Hrvatskoj bismo mogli probuditi u zadnji čas da si to ne napravimo. Da nam prirodni resursi vode postanu zagađeni, a umjetni pak jedini spas. Zbog nečije sulude ideje, zbog nečije monstruoznosti ili ingenioznosti!? Ovisi iz kojeg kuta gledate…

SHERLOCK HOLMES ZKM Hlifestyle 

Svakako vam neće biti važno u kojem kutu ili sredini gledališta ćete sjediti jer ćete od prve do zadnje sekunde vjerovati u priču koja se pred vama odvija. Posebno su zanimljivi negativci, a to su stalni Holmesov suparnik James Moriarty kojeg sjajno igra Dado Ćosić i gospodin Turner i slijepi Adolf von Herder koje je obojicu utjelovio Edvin Liverić. Fatalnu Irene Adler odglumila je Dajana Čuljak. Tu su još i Mia Biondić, Mateo Videk, Robert Budak, Kristijan Ugrina, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Petar Leventić. I meni opet tako zanimljiv Adrian Pezdirc. On naime igra tri lika: tajnika, Arthura Holdera i Edwarda VII. Upravo ova uloga Edwarda VII. pružila mu je ogromnu mogućnost da od jedne prosječne uloge napravi pravi biser ove predstave. Zato sam vam ga i gore naveo da glasate za njega iako je nominiran za sasvim drugu predstavu. Ali taj mladi glumac zaista osvaja do kraja! Premda ne treba uspoređivati, mene je on u ovoj predstavi podsjetio u mnogočemu na Šerbedžiju i ja mu od srca želim taj planetarni glumački uspjeh. 

SHERLOCK HOLMES ZKM Hlifestyle

SHERLOCK HOLMES ZKM Hlifestyle

SHERLOCK HOLMES ZKM Hlifestyle

Ova predstava je i lekcija o prijateljstvu!!! Kako? To ćete zaista vidjeti kad odgledate predstavu… jer doktor Watson i Sherlock… 

SHERLOCK HOLMES ZKM Hlifestyle

Kazališna čarolija je uspjela zaslugama cijelog tima stoga vam od srca preporučujem da čim prije pogledate ovu predstavu za sve generacije! 

*Izvedbe su vam već sutra (srijeda) 15. i četvrtak (16.) 2., a sve ostale informacije možete pogledati na ovom linku.

Ako vam se ovaj tekst svidio podijelite ga na društvenim mrežama. Otvoren sam i za kritike i suradnje pa mi pišite na mail info@hlifestyle.eu. Vidimo se i na društvenim mrežama FACEBOOK i(li) INSTAGRAM.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.