Style

ROOM no.13 / Nemojmo se praviti fini. Ali nemojmo se niti praviti gluhi i slijepi.

By 28/05/2018 travanj 1st, 2019 Nema komentara
ROOM no.13 Zagrebački plesni centar Hlifestyle.eu

Nemojmo se praviti fini. Svi volimo tajne. I volimo pogledati ono što ne bi trebali.

Nemojmo se niti pravi gluhi i slijepi kad vidimo ono što je tajnom trebalo ostati. 

Upravo o ovim stvarnostima progovaraju izvedbe plesne predstave ROOM no.7 i nova predstava ROOM no.13. u Zagrebačkom plesnom centru. 

ROOM no.13 Zagrebački plesni centar Hlifestyle.eu

Možda djeluje zbunjuće… Dvije predstave ili jedna? 

Dakle, to (ni)je jedna predstava. 🙂 Jedan je motel. I više soba. I svaka soba krije svoje priče. I te priče upravo imamo priliku gledati u izvedbi tima koji koreografski predvodi Andrea Solomun i Ema Janković, a glumački Judita Franković. 

Ekipa mladih ljudi… izvan lobija… nezavisne produkcije… s puno strasti i hrabrosti… kroz pokret, glazbu i riječ progovaraju o temama koje su tabu. O kojima šutimo. Pred kojima zatvaramo oči. I volimo da su zatvorena vrata iza kojih se te iste priče odvijaju. I tamo da ostanu. 

ROOM no.13 Zagrebački plesni centar Hlifestyle.eu

Imao sam zadovoljstvo gledati dvije izvedbe ROOM no.7 i pomislio sam da genijalnost spajanja glumačkih i plesnih sposobnosti tih ljudi ne može ići dalje. I prevario sam se. Doslovno sam autorima poslije subotnje premijere rekao “jebite se” (pardon on my french) jer ste opet nadmašili sami sebe. 

Ovaj put išli su korak dalje u pričama koje jedna motelska soba krije. Tako je publika s gromoglasnim pljeskom i spontanim lupkanjem nogama o pod gledališta nagradila umjetnički trud ekipe koja nam je donijela dojmljive scene međuljudskih odnosa… Do sada smo imali priliku u ROOM no.7. gledati samo heteroseksualne parove, a ovaj put u ROOM no.13 vidjeli smo i problematiku odnosa jednog lezbijskog para. 

Već provjerenoj ekipi Andree Solomun i Eme Janković s Juditom Franković, u pričanju novih motelskih priča tako se sad pridružilo i muško pojačanje sudjelovanjem Marka Cindrića i Filipa Vidovića. Kao i do sad glumački je briljirao Davor Lovrinić… plesno fascinantna Josipa Kukor… plesno dramatična Iva Čevizović… Sve u svemu, provjereno dobar tim pojačao se sjajnim ljudima i pokazao da se može i sa gotovo nepostojećim budžetom i vrlo ograničenim uvjetima stvoriti predstava koju bismo trebali prijavljivati na festivale izvan HR i koja bi trebala gostovati na europskim i svjetskim pozornicama. Plješćem im i čestitam jer su pokazali da mogu… da hoće… da znaju! Suradnici na glazbi, scenografiji, kostimografiji su apsolutni pogodak i želim im svima još puno novih priča motelskih soba. Priča s kojima će provocirati… buditi… pomicati i rušiti… graditi i oslobađati. Društvo i pojedince! Želim im još puno soba koje će otvarati kako bi priče izlazile na svjetlo dana…

ROOM no.13 Zagrebački plesni centar Hlifestyle.eu

ROOM no.13 Zagrebački plesni centar Hlifestyle.eu

ROOM no.13 Zagrebački plesni centar Hlifestyle.eu

Soba je zapravo lik. Njezini zidovi progovaraju na početku i na kraju… upozoravajući gledatelja da je ona motelska soba, nipošto hotelska… i da su njezini gosti često “neke suspektne osobe”. Usudio bih se reći da je i osoblje tog motela isto takvo. I time se postiže cijela dramatičnost… pomalo i bizarnost… I na kraju najvažnije, kroz cijelo trajanje izvedbe, ti “suspektni” scenariji kojih smo svjesni, ali o kojima ne volimo pričati, zadržavaju pozornost gledatelja do zadnjeg trenutka.

I dodiruju do kosti. 

Mene posebno svaki put uzdrma tekst koji soba izgovara gledatelju… 

To što vi mene gledate, možda je samo moja prilika da ja gledam vas.

Vraćam se mislima s početka…

Nemojmo se praviti fini. Svi volimo tajne. I volimo pogledati ono što ne bi trebali.

I u toj ljudskoj znatiželji nema ništa tako loše… ali…

Nemojmo se niti pravi gluhi i slijepi kad vidimo ono što je tajnom trebalo ostati. 

Jer upravo mi možemo spriječiti novo nasilje ako glasno progovorimo o onom koje smo vidjeli. Stoga ne dajmo se zavarati da se ovakve priče odvijaju samo u motelskim sobama na rubnim dijelovima grada…

Usudite se pogledati u vlastito susjedstvo! 

Usudite se pogledati u sebe!

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.