Style

RADOST ZAGREBA NA DVA KOTAČA – Žbicanj

By 25/05/2018 travanj 1st, 2019 2 komentara
ŽBICANJ Hlifestyle Hrvoje Vukov Mjesec vožnje bicikla u Zagrebu

U Zagrebu je ovogodišnji svibanj preimenovan u ŽBICANJ. Mjesec posvećen vožnji bicikla prepun je uistinu aktivnosti u koje sam se uključio od samog početka, a potaknut već prošlogodišnjim iskustvom. Ipak, ove godine sve skupa je u organizacijskom i sadržajnom smislu još bolje i bogatije. 

ŽBICANJ Hlifestyle Hrvoje Vukov Mjesec vožnje bicikla u Zagrebu

Krenimo redom… 

ŽBICANJ Hlifestyle Hrvoje Vukov Mjesec vožnje bicikla u Zagrebu

Sve je na neki način počelo još krajem travnja. STORY GREEN DAY bio je svojevrsna najava svega što će kroz svibanj uslijediti. Prepun Zrinjevac tako se ove godine pokazao sjajnim rješenjem za održavanje ove manifestacije. Suncem okupan Zrinjevac bio je kulisa kao iz filmova za piknik, dječju igru, koncerte, modnu reviju i sve ostalo što je naš celebrity magazin Story organizirao sa svojim partnerima i suradnicima. Upravo u tom subotnjem kolažu bilo je predstavljanje ŽBICNJA. Brojni poznati su podržali ideju… a, sugrađani svih uzrasta su uživali i reciklirali. Stariji mlađima bili primjerom brige za okoliš, a djeca su bezbrižno trčala i veselila se šarenilu boja i toplini sunca.

ŽBICANJ Hlifestyle Hrvoje Vukov Mjesec vožnje bicikla u Zagrebu

Ubrzo je uslijedio TOUR OF CROATIA kao uvod u ŽBICANJ. Prvi biciklistički događaj pred sam početak svibnja tako da je ŽBICANJ i unutar same biciklističke utrke bio promoviran. Ove godine je četvrti put Zagreb bio cilj natjecateljima koji su utrku prešli u šest etapa na trasi dugačkoj više od tisuću kilometara. Atmosfera na samom cilju bila je toliko pozitivna da sam upravo time potaknut i naslovio cijeli ovaj tekst sa temom radosti. Pozitivan duh mogao se osjetiti na svakom koraku, na svakom metru Gornjeg grada. Organizacijski besprijekorno, atmosferom bolje od očekivanog taj dan će mi zasigurno ostati za cjeloživotnu uspomenu. Pobjednik ovogodišnjeg izdanja je Kanstantsin Siutsou iz Bahrain – Merida Pro Cycling Team-a, čiji je biciklistički tim i ukupno najbolja momčad ovogodišnje utrke. 

ŽBICANJ Hlifestyle Hrvoje Vukov Mjesec vožnje bicikla u Zagrebu

Još prošle jeseni prisustvovao sam otvorenju najvećeg biciklističko – prometnog poligona u Hrvatskoj, u zagrebačkom naselju Travno. Bio je to veliki gradski projekt na kojeg su danas ponosni i na njemu zahvalni i svi oni koji su na početku pružali najveći otpor i pokušavali cijeli projekt zaustaviti. Ove godine tamo je održano NATJECANJE ŠKOLSKIH PROMETNIH JEDINICA iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Uvjerljivu pobjedu kao najbolja školska prometna jedinica odnijeli su domaćini, OŠ Gustava Krkleca. Učenici sudionici i njihovi mentori, nastavnici i učenici koji su navijali, tako su radosno sudjelovali u svemu da se to zaista rijetko gdje vidi.

Rado sam se uključio i u subotnji odlazak BICIKLOM U MSU. Muzej suvremene umjetnosti to poslijepodne ugostio je djecu za besplatno vodstvo i radionicu upravo s temom bicikla. Uz neizostavni razgled rada  “Dvosmjerni bicikl” umjetnika Ivana Ladislava Galete djeca su imala priliku i sama sudjelovati u brojnim kreativnim izazovima. I na kraju sa roditeljima se radosno spustiti niz tobogan. 

ŽBICANJ Hlifestyle Hrvoje Vukov Mjesec vožnje bicikla u Zagrebu

Posebno zanimljivo događanje odvijalo se ove godine u KICu u večernjim satima u utorak 9.5.. Proslava rođendana Ivana Ladislava Galete upriličena je kroz jestivu priču upravo njegove nekadašnje studentice, a danas uspješne poduzetnice Ane Šerić. Upravo sa svojim idejama, konceptualnim pristupom i jestivim proizvodima, kolačima, Ana je odala počast svom profesoru. Ta slatka priča EDIBLE ART okupila je brojne uzvanike, bivše studente i prijatelje pokojnog profesora i umjetnika koji je pomicao granice. 

ŽBICANJ Hlifestyle Hrvoje Vukov Mjesec vožnje bicikla u Zagrebu

ORANGE BIKE RIDE i ove je godine okupio na stotine ljubitelja bicikliranja. Ambasada Kraljevine Nizozemske zaista može i ove godine biti sretna jer su Zagreb obojali u narančasto na nekoliko sati. Tako se narančasta rijeka biciklista vozila centrom Zagreba nakon što je s Gričkog topa puknulo podne. Prije same vožnje ispred KIC-a u Preradovićevoj, brojni sudionici i poznati su se družili i zabavljali uz Jana osvježavajuće napitke i trampolin zabavu za djecu ali i one koji su zadržali dijete u sebi, a imaju malo više godina. 

ŽBICANJ Hlifestyle Hrvoje Vukov Mjesec vožnje bicikla u Zagrebu
Još jedan ambiciozan projekt u sklopu ŽBICNJA ove godine je pokrenut u Tunelu Grič. Naime, pod nazivom KRONIKA USPJEHA, POVIJEST BICIKLA U ZAGREBU gradonačelnik Zagreba Milan Bandić otvorio je sjajnu izložbu koju je baš kao i sve ostale sadržaje ŽBICNJA osmislila Darinka Jug sa suradnicima, a posebno Teom Hatadi. Impresivna povijest tako pokazuje da je Zagreb odavno zavolio bicikliranje i duga tradicija tek je možda na trenutak se smetnula s fokusa, ali svim ovim događanjima i trudom čelnih ljudi Grada, ponovno živi i razvija se. 

ŽBICANJ Hlifestyle Hrvoje Vukov Mjesec vožnje bicikla u Zagrebu

Meni osobno možda kruna cijelog biciklističkog svibnja u Zagrebu, ŽBICNJA, upravo je ZAGREBAČKA BICIKLIJADA koja se vozi prema starom zagrebačkom izletištu, u Prepuštovec. Dvadesetak kilometara laganog bicikliranja pravi je odmor za dušu. Niti noge se zapravo nešto posebno ne umore. Na čelu kolone svake godine je sam gradonačelnik, a po dolasku na cilj mještani se pobrinu za okrijepu i zabavni sadržaj. Stoga, ako ste do sad propustili se priključiti dogodine se svakako vidimo. 

ŽBICANJ Hlifestyle Hrvoje Vukov Mjesec vožnje bicikla u Zagrebu

Još preostaje genijalna UTRKA SMETLARA 1.6., a i ususret Animafestu, 3.6. s platoa Gradec krenut će ANIMACIKL stoga zapratite službenu stranicu VOZIM ZA ZAGREB i uključite se. I nikako ne zaboravite napraviti barem jednu fotografiju ili video za društvene mreže uz obavezni hashtag #vozimzazagreb. 

Uskoro donosim i video sa svih događanja… 

I na kraju moram veliko HVALA reći NEXTBIKE HRVATSKA koji su mi bili partneri ovogodišnjeg ŽBICNJA, ali i s kojima i ostatak godine njegujem sjajnu suradnju.

Nemate bicikl trenutno ili inače, oni neka vam budu prvi izbor. Nemate brige.

Samo sjednite i vozite! 

 

 

 

2 komentara

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.