LifeStyle

„PRIČE KOJE KROJE VARTEKS” je velika obljetnička izložba Varteksa koju morate posjetiti

PRIČE KOJE KROJE VARTEKS izložba MUO VARTEKS

Biti dijelom velike obljetnice uvijek je čast i zadovoljstvo.

Prvih Varteksovih 100 godina svakako je vrijedno slavljenja!

U toj prigodi, Muzej za umjetnost i obrt bio je u slavljeničkom ruhu izložbe obilježen detaljima iz krojačkih radionica, različitim rekvizitima i starim strojevima za šivanje kao i plakatima iz prošlosti Varteksa koji su dobar temelj budućnosti koja se gradi iz ambiciozne sadašnjosti. 

PRIČE KOJE KROJE VARTEKS izložba MUO VARTEKS

Izložba je otvorena uz nazočnost brojnih poznatih lica iz kulturnog, umjetničkog i političkog života koji su svojim dolaskom dali potporu Varteksu te se ujedno prisjetili popularnih 501 Levisica, raznih kreacija, odijela, kaputa, kostima, starih šivaćih mašina, krojeva i materijala koji na izložbi pričaju priče o Varteksu a posebnu pažnju prisutnih plijenio je dio postava u kojem je prikazana nova Varteks kolekcija kaputa za ovu jesen i zimu.

5. rujna 2019. u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, uz nazočnost brojnih uzvanika iz kulturnog, umjetničkog i političkog života otvorena je izložba o stoljetnoj povijesti jedne od najvećih i najznačajnijih tekstilnih tvornica u Hrvatskoj, Varteks.

Izložbu „Priče koje kroje Varteks“ otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uz prisustvo gradonačelnika grada Varaždina Ivana Čehoka, ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt Miroslava Gašparovića te predsjednika Uprave tvrtke Varteks Nenada Bakića.

Izložbi su nazočili i brojni visoki dužnosnici, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospođa Nataša Mikuš Žigman, ministri u Vladi Republike Hrvatske, Blaženka Divjak i Tomislav Ćorić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kao i brojna druga poznata lica iz kulturno umjetničkog života.

Predsjednik Uprave Varteksa, Nenad Bakić zahvalio je svima na dolasku i potpori u realizaciji ove izložbe koja za Varteks ima neizmjeran značaj. Posebno je naglasio da Varteks većim fokusom na modu, proizvedenoj u vrhunskoj kvaliteti i vrhunskim materijalima, umjesto na uslužne djelatnosti za druge, povećava vrijednost za sve dionike, ali i cijelu hrvatsku modnu industriju.

PRIČE KOJE KROJE VARTEKS izložba MUO VARTEKS

 

Posebna atrakcija na otvorenju uz novu kolekciju vrhunskih Varteks kaputa bio je Varteksov Modabus parkiran ispred Muzeja, koji je nastao po uzoru na autobuse iz tridesetih godina prošlog stoljeća, kada je Tivar (Tekstilna industrija Varaždin) koji je 1947. promijenio ime u Varteks, odlazio sa svojim proizvodima u mjesta gdje nije imao trgovine.

PRIČE KOJE KROJE VARTEKS izložba MUO VARTEKS

Obraćajući se nazočnima na otvorenju, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, izrazio je svoje zadovoljstvo izložbom koja ide u korak s očuvanjem hrvatskog obrta i industrije, što je jedan od glavnih zadataka Muzeja za umjetnost i obrt od njegovog osnutka. Također je zahvalio svim timovima i suradnicima koji su radili na realizaciji izložbe. Ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin Ivanu Meseku, suradnicama na izložbi Andrei Klobučar iz MUO i Ljerki Šimunić iz GMV-a, kreativnoj direktorici Varteksa Martini Vrdoljak-Ranilović, Vesni Loparić, specijalistici za marketing iz tvrtke Varteks, mr.sc. Vesni Jurić Bulatović, inicijatorici izložbe u MUO i voditeljici odjela marketinga i PR-a, kao i cijelom timu agencije Brigada koji potpisuju dizajn postava i vizualni identitet izložbe na čelu s Damjanom Geberom.

Zagrebačka izložba nastala je na temeljima prošlogodišnje izložbe “Stoljeće tekstila” održane u Gradskom muzeju Varaždin, a u Zagrebu je u novom postavu realizirana u suradnji Muzeja za umjetnost i obrt, Gradskog muzeja Varaždin i tvrtke Varteks d.d..

Kustosice zagrebačke izložbe su Adriana Prlić iz Muzeja za umjetnost i obrt i Spomenka Težak iz Gradskog muzeja Varaždin.

Izložba je otvorena do 6. listopada, a pratiti će je bogat edukativni program, posebna vodstva, prezentacije kao i kreativne radionice pod vodstvom Pedagoškog odjela MUO u suradnji s Varteksom i Tekstilno-tehnološkim fakultetom iz Zagreba.

PRIČE KOJE KROJE VARTEKS izložba MUO VARTEKS

Prva u nizu iz ciklusa radionica je bila radionica CRTANJA I KREIRANJA MODNE KREACIJE koja će se održana u subotu 7. rujna u dva termina: od 10 do 12 te od 12 do 14 sati u MUO. Namijenjena je bila srednjoškolskom uzrastu, studentima i odraslima. Radionica je sudionicima ponudila iskustvo crtanja modnih figura i ilustracija te kreiranje vlastitih modnih kreacija inspiriranih Varteksovim modelima.

Svečano upriličeno događanje bilo je prava prilika sjetiti se povijesti i maštati o svijetloj budućnosti utemeljenoj na strastvenoj i hrabroj sadašnjosti koju svi iz tima Varteks žive i ostvaruju.

PRIČE KOJE KROJE VARTEKS izložba MUO VARTEKS*foto: Vedran Benović

Ako vas zanima kako je bilo na samom otvorenju izložbe pogledajte Hlifestyle.eu kratki video…

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.