LifeStyle

Povijesne ljepote Hrvatske… #zivimznamvolim (CROATA, LYKKE, ARBOTEGA kao podsjetnici)

Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

Proputovao sam cijelu Hrvatsku! Od krajnjeg istoka preko središnjeg dijela i sjevera prema zapadu do krajnjeg juga… Uživao sam godinama u ljepotama naše zemlje posebno se upoznavajući s njezinom poviješću… Povijesne ljepote Hrvatske kroz njezinu tradiciju i kulturu, posebna su vrijednost kojom ne samo da se možemo ponositi mi koji ju svakodnevno baštinimo nego cijela Europa čija je važna sastavnica – Hrvatska, bila kroz vijekove. 

Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

Ovih dana se posebno emotivno prisjećalo posljednjih etapa kreiranja nacionalne povijesti i svih teških trenutaka kada je trebalo očuvati identitet i dostojanstvo… I to mi se sve skupa učinilo dobrom prilikom da malo prođem Hrvatskom kroz sliku i riječ… Da zavirim u škrinju povijesnih ljepota na koje se mnogo puta naježim…

Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

Dijete sam ’90ih, formirano u sjemeništu i samostanu, a potom i na Kaptolu, koji je svoju mladost posvetio “Bogu i narodu”… Stoga mi oprostite poprilično subjektivnu naklonost tradiciji i kulturi, svemu onome što mnoge mlade generacije smatraju nazadnim ili nebitnim.

Slavonske ravnice ali i sva raskoš njezinih brda kod Zlatne doline ili pak na krajnjem istoku šarenilo nošnje u svečanoj prigodi, mom srcu izazovu posebno titranje. Premda sam rođeni dalmatinac, slavonsku dušu sam zavolio s prvim susretom… I obostrano je.

Pa i danas među brojnima koji me čitaju, prate i podržavaju moj rad mnogi su iz Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda, Požege… iz Đakova odakle s posebnim osjećajima na brojne divne sjemenišne kolege pamtim upečatljivu katedralu.

Đakovo Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

Kažu da je Đakovo srce Slavonije, a katedrala je onda srce Đakova. I u njoj odnosno na njoj posebno pamtim rozetu s pročelja… Kroz koju se lomi svjetlost stvarajući čaroliju. Izazivajući strahopoštovanje u vrtlogu kadenog dima i zvuka orgulja duša se uzdiže prema transcedentalnim stvarnostima, u mnogočemu nama nedokučivim… I kroz tu rozetu kao da se spajaju dva svijeta. I vrijeme staje i prostor biva nebitan.

I baš ovo ljeto je hrvatski brend nakita s mirisnim spužvicama, LYKKE, o kojem sam već pisao, izbacio motiv inspiriran upravo veličanstvenom rozetom iz Đakova…

LYKKE Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.euMotiv je iscrtala ilustratorica Maja Tomljanović, a tim ljudi iz brenda ga je izveo u rezanoj gravuri medaljona kako bi taj detalj svi kojima se sviđa baš kao meni, mogli nositi i oko vrata.

CROATA Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.euNarodni vez posebno mi je zanimljiva stvarnost.

Izveden u različitim oblicima i bojama podsjetnik je na prošlost ali i pokazatelj kreativnosti određenog kraja. 

Neki motivi su vrlo prepoznatljivi za određeni kraj, a upriličeni su u različitim varijacijama ovisno o upotrebnoj prigodi. 

Stoga mi je posebno drago bilo otkriti CROATA marame upravo s motivima narodnog veza čime se ta vrijednost našeg naroda očuvala kroz modernu izvedbu nosivog komada u svakodnevici.

 

CROATA Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

I ne samo da je narodni vez bio inspiracija kreativcima iz CROATA tima nego su se tu našli i glagoljica i pleter kao nezaobilazni motivi kojima je Hrvatska prepoznatljiva u svijetu. 

CROATA Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

CROATA Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

Hrvatski pleter , znan i kao troplet je geometrijski ukras svojstven starohrvatskoj kulturi. Starohrvatske pletere nalazimo gotovo posvuda gdje je hrvatska kultura imala veći ili manji utjecaj, uglavnom u i na crkvama koje su građene predromaničkim stilom u razdoblju od 9.-12. st. te u i na ranohrvatskim samostanima iz istog razdoblja.

CROATA Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

CROATA Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

CROATA Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

CROATA Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

CROATA Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

Motivi tih pletera su preuzeti iz antičke umjetnosti (valovi, troprute pletenice, pentagrami, mreže rombova…), no dok su u antici ti ornamenti služili samo kao okvir, u predromanici oni ispunjavaju cijelu površinu. Količina, ali i nadaleko poznat kvalitet materijala i klesanja, pronađenih spomenika predromaničke skulpturne ornamentike na istočnoj obali Jadrana dokazuje snažnu graditeljsku i klesarsku djelatnost velikog broja majstora i radionica. Nasuprot tisućama ulomaka pleternih reljefa u Dalmaciji, na sjeveru su dosad nađena samo dva: jedan u Loboru i jedan kraj Iloka.

Mnogo je ljepota u škrinji hrvatske povijesti koje u ovom tekstu ne mogu spomenuti ali vjerujem da ću u nekoj novoj prigodi moći i njih obraditi. Ovo je tek prebiranje s preskakanjem hvatajući poveznicu između povijesti i sadašnjosti, između tradicije i inovativnih načina očuvanja pojedinih motiva kroz proizvode s kojima sam se nedavno susreo, a koje vam preporučujem… A čija je dodatna vrijednost upravo skrivena u poruci prenošenja povijesne priče i nasljeđa naše domovine.

Tako sam upravo na krajnjem jugu Hrvatske, otkrio novi brend kozmetike ARBOTEGA čiji jedan od luksuznih proizvod nosi ime plemenite crvenokose djevojke iz Dubrovnika…

Ona kao djevojčica odlazi s ocem trgovcem u Anconu gdje je stekla visoku naobrazbu i družila se s mnogim umjetnicima. Udala se za bogatog plemića Bartolomea Pescionia koji je imenovan firentinskim veleposlanikom u Dubrovačkoj Republici. Po povratku u rodni grad okuplja umjetnike na svom ladanjskom zdanju u Čibači gdje vode znanstvene rasprave i razgovore o umjetnosti. Mnogi su joj nakon njena povratka u rodni grad zavidjeli i napadali je zbog zavisti ili slobodoumnosti. U obranu joj staje najbolja prijateljica i prva dubrovačka feministkinja Mara Gundulić Gučetić. U posveti napisanoj 1582., objavljenoj 1584. u predgovoru filozofskog djela njena supruga Nikole, stala je u obranu svih žena te se zatim žestoko okomila na zavidnike.

Njezino ime je Cvijeta Zuzorić. I upravo to je ime luksuznog iluminirajućeg seruma za lice koje u beauty svijet s hrvatskim potpisom kvalitete donosi novi brend ARBOTEGA

ARBOTEGA Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

Koristan je za luminoznost i zdravi sjaj kože kao i za naprednu staničnu hidrataciji i remineralizaciju. 

O serumu ću naknadno donijeti recenziju, ali u ovom prebiranju škrinjom povijesnih ljepota Hrvatske činio mi se kao sjajan primjer očuvanja povijesne vrijednosti dubrovačkog kraja. 

Hrvatska škrinja prepuna je vrijednosti i na osobnoj razini svatko je od nas čuvar njezina ključa. Imamo puno toga na što trebamo biti ponosni i s posebnom pažnjom se naspram toga odnositi… Sjajno je što su mnogi današnji poduzetnici u povijesnim pričama i ljudima pronašli inspiraciju za stvaranje novih proizvoda ne samo zbog monetiziranja nego upravo iz razloga očuvanja tradicije i kulture… povijesnog nasljeđa koje nam je uistinu na ponos! 

Povijesne ljepote Hrvatske Hlifestyle.eu

Istražite i putem društvenih mreža brendove koji su svojim proizvodima danas podsjetnici na vrijednosti i povijesne ljepote Hrvatske. 

#zivimznamvolim Hlifestyle.eu LYKKE.HRLYKKE mirisni koncept nakita plijeni pažnju preko svog FACEBOOK i INSTAGRAM profila na kojima dijele i puno korisnih informacija. 

CROATA ima inspirativne FACEBOOK i INSTAGRAM profile na kojima ćete zasigurno odmah nešto lajkati i pronaći fashion inspiraciju. 

#zivimznamvolim Hlifestyle.eu CREMME ZAGREB

ARBOTEGA kao brend nije aktivan na društvenim mrežama ali preko CREMME KONCEPTA iz Tkalčićeve gdje je ekskluzivno dostupan za prodaju možete saznati sve. FACEBOOK i INSTAGRAM profili su pravo mjesto za prve informacije… 

Uživajte u ljepotama! Istražujete i budite ponosni na Hrvatsku povijest. 

 

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.