Style

#ljetonijeotkazano i zaštita od sunca je potrebna. Nemoj biti dio crne statistike i uživaj na suncu odgovorno.

#ljetonijeotkazano preporuka zaštita od sunca Hlifestyle.eu

#ljetonijeotkazano i zaštita od sunca je potrebna. Nemoj biti dio crne statistike i uživaj na suncu odgovorno.

#ljetonijeotkazano preporuka zaštita od sunca Hlifestyle.eu

Za ovaj članak sam savjet pitao i Mirelu Ilenić, poznatu hrvatsku fitoaromaterapeutkinju i kozmetičku formulatoricu kao i stručni tim iz DELMERION distribucije.

Ali krenimo redom…

Dolaskom ljeta i sezone godišnjih odmora više se izlažemo suncu. U umjerenim količinama sunčanje je izvor zdravlja, jer jača obrambene snage organizma i povećava količinu kalcija u krvi i kostima pretvorbom 7-dehidrokolesterola u koži u kolekalciferol, cirkulirajući oblik vitamina D važan za mineralizaciju kostiju.

Neumjereno izlaganje sunčevim UV zrakama, međutim, šteti koži, očima i imunom sustavu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, četiri od pet slučajeva raka kože mogu se spriječiti, dok svake godine od nekog oblika raka kože u svijetu oboli 2 do 3 milijuna ljudi, od kojih 41.000 umre od melanoma. U Republici Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2015. godinu, od svih prijavljenih neoplazmi u djelatnosti opće medicine, 1.2 % se odnosi na melanom.

Ljeti se sunčevim zrakama treba izlagati s posebnim oprezom i izbjegavati najjače sunce, nositi odgovarajuću odjeću, naočale, pokrivala za glavu. Osim toga koriste se sredstva za zaštitu od sunca koja su zapravo fotoprotekcija kože. Najčešći oblici sredstava za zaštitu su kreme, losioni, mlijeka i ulja čiji su sastojci regulirani Uredbom 1223/2009 Europskog parlamenta i Vijeća o kozmetičkim proizvodima. UV filteri mogu biti anorganski i organski, a definirani su u Prilogu VI Lista dopuštenih UV-filtera koje mogu sadržavati kozmetički proizvodi. Ukupno je dopušteno 29 UV filtera, od kojih su dva anorganska (titanov dioksid i cinkov oksid), a  svi su ostali organski UV filteri.

#ljetonijeotkazano preporuka zaštita od sunca Hlifestyle.eu

INFORMIRAJTE SE O ZAŠTITI OD SUNCA

Pri odabiru sredstva za zaštitu od sunca vodite računa o preporukama Europske komisije od 22. rujna 2006. Informirajte se o preporukama o učinkovitosti proizvoda za zaštitu od sunca i tvrdnjama u vezi s istim, koje navode sljedeće:

 • Proizvodi za zaštitu od sunca mogu biti učinkoviti u sprečavanju nastanka opeklina od sunca.
 • Znanstvena ispitivanja ukazuju na to da proizvodi za zaštitu od sunca mogu spriječiti oštećenja koja su posljedica fotostarenja, te mogu štititi i od inducirane fotoimunosupresije.
 • Da bi imali eventualna preventivna svojstva, proizvodi za zaštitu od sunca moraju štititi od UVB i UVA zračenja. Stoga, iako se faktor zaštite od sunca (SPF) na deklaraciji proizvoda odnosi samo na zaštitu od UVB zračenja, proizvodi za zaštitu od sunca trebaju osiguravati zaštitu i od UVB i UVA zraka. Međutim, ne postoji proizvod za zaštitu od sunca koji u potpunosti može filtrirati svo UV zračenje.
 • Zbog toga proizvodi za zaštitu od sunca ne smiju imati tvrdnje niti odavati dojam da pružaju potpunu zaštitu od rizika pretjeranog izlaganja UV zračenju. Ovo naročito vrijedi za izlaganje suncu male djece i novorođenčadi. Naime, izloženost suncu u djetinjstvu značajno doprinosi razvoju raka kože u kasnijoj dobi, stoga proizvodi za zaštitu od sunca ne smiju odavati dojam da pružaju dovoljnu zaštitu od sunca kod novorođenčadi i male djece.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) SZO-a je naglasila važnost povezanosti između pravilne primjene proizvoda za zaštitu od sunca i učinkovitosti naznačenog SPF-a. Naime, od ključne je važnosti prvenstveno učestalo nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca. Da bi se postigla razina zaštite naznačene SPF-om, proizvodi za zaštitu od sunca se moraju nanositi u količinama sličnim onima kod testiranja, tj. 2 mg/cm², što iznosi 6 čajnih žlica losiona (cca. 36 grama) na tijelo prosječne odrasle osobe.

Ova je količina veća od one koju koristi prosječni potrošač. Nanošenje manje količine proizvoda za zaštitu od sunca dovodi do neravnomjernog nanošenja i umanjenja zaštite. Tako, ako prepolovimo nanesenu količinu sredstva, razina zaštite mogla bi pasti i za dvije trećine.

 • Kod odabira proizvoda za zaštitu od sunca treba se voditi računa da ima zaštitu od UVB i UVA zraka.
 • Deklaracija proizvoda s tvrdnjama o učinkovitosti treba biti jednostavna, smislena i temeljena na jednakim kriterijima kako bi pomogla potrošaču u usporedbi proizvoda i izboru najprikladnijeg s obzirom na razinu izloženosti i tip kože.

Povećanje zaštite iz jedne brojčane kategorije u sljedeću je zanemarivo, naročito kod faktora visoke zaštite. Naime, povećanje zaštite je linearno tek u slučaju opeklina, tj. proizvod koji nosi SPF 30 štiti od opeklina dvaput jače nego proizvod čiji je SPF 15. Što se tiče učinkovitosti, proizvod s faktorom 15 apsorbira 93 % UVB zračenja, dok proizvod označen faktorom 30 apsorbira 97 % UVB zračenja.

Kategorije proizvoda za sunčanje s obzirom na SPF

Razina zaštite                Faktor zaštite od sunca (SPF)

Niska zaštita                      6            10
Srednja zaštita                 15            20         25
Visoka zaštita                   30           50
Vrlo visoka zaštita            50 +

Na proizvodima za zaštitu od sunca trebaju stajati upozorenja da ne pruža 100 %-tnu zaštitu i preporuke o mjerama opreza koje treba poštivati uz dane upute. Prihvatljiva su upozorenja poput:

 • Ne boravite predugo na suncu, čak i ako koristite proizvod za sunčanje.
 • Držite novorođenčad i malu djecu izvan izravne sunčeve svjetlosti.
 • Pretjerano izlaganje suncu je ozbiljan zdravstveni rizik.

Upute za korištenje moraju biti jasne, npr.:

 • Nanesite proizvod za zaštitu od sunca prije izlaganja.
 • Proizvod često nanosite radi produženja zaštite, naročito nakon znojenja, kupanja ili brisanja ručnikom.

Na proizvodima za zaštitu od sunca trebaju biti navedene upute koje upozoravaju da na kožu treba nanijeti dovoljnu količinu proizvoda radi postizanja učinka zaštite  i objašnjenje rizika nanošenja premale količine, npr. Upozorenje: smanjena količina proizvoda značajno umanjuje razinu zaštite.

#ljetonijeotkazano preporuka zaštita od sunca Hlifestyle.eu

HOMEMADE KOZMETIKA i SPF? 

Za stručno mišljenje o ovoj problematici sam se obratio i Mireli Ilenić koja se vrlo precizno referirala na problematiku kućne izrade kozmetike. Inače, Mirela redovito dijeli savjete i recepte, održava radionice izrade kozmetike ali i kreira formulacije brojnih kozmetičkih proizvoda na tržištu. Više možete pratiti na njezinim društvenim mrežama.

APEL svima koji izrađuju home made kozmetiku i stavljaju određeni SPF na etiketu ili opis.

Ne mogu osuditi nekoga tko je tek ušao u svijet home made ili DIY kozmetike, ali moram upozoriti, kao i kolege edukatore, potrošače i korisnike takvih proizvoda.

Svako neodgovorno izlaganje suncu, trajno oštećuje kožu.
Svaka opeklina na koži povećava rizik od nastanka melanoma ili nekog drugog karcinoma na koži.
Procjena SPF vrijednosti proizvoda određuje se mjerenjem i usporedbom minimalne eritemalne doze kozmetičkog proizvoda na zaštićenoj koži, s vrijednošću minimalne eritemalne doze primijenjene na nezaštićenoj koži.

Dakle NE zbrajanjem improviziranih spf-ova biljnih ulja ili maslaca!!! Nemojte miješati kruške i jabuke, jer se ne želite za par godina pitati što je vaš pripravak napravio nečijoj koži.
Organski ili anorganski filter je druga tema, ali sada vas pozivam da ne tvrdite da ulja koja mučkate bez deklariranog filtera imaju SPF.

Svake godine vas upozoravam, educiram i pozivam na savjesno i odgovorno ponašanje, pa evo i ove.

Melanom je u Hrvatskoj u znatnom porastu i budite odgovorni. 

Mirela Ilenić #ljetonijeotkazano preporuka zaštita od sunca Hlifestyle.eu

Ovaj apel je uistinu vrlo ozbiljan i nagnao me na promišljanje o cjelokupnoj problematici… pa sam još malo istražio…

MELANOM i crna statistika

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, učestalost melanoma se od 1998. do 2008. povećala za 149% kod muškaraca i 130% kod žena, dok je smrtnost od melanoma porasla za 50%. Zadnji zaokruženi podaci iz 2013. godine govore da u Republici Hrvatskoj od melanoma oboli 13,5 muškarca i 11,2 žena na 100 tisuća stanovnika. Nadalje, u Hrvatskoj je 2013. godine dijagnosticirano 527 novooboljelih od melanoma (278 muškaraca i 249 žena).

Kod melanoma se u najvećem broju slučajeva radi o novonastaloj tvorbi (oko 75%), a u manjem broju (oko 25%) slučajeva o zloćudnoj pretvorbi unutar od ranije prisutnog nevusa. Obično se radi o crveno-smeđim ili plavičasto-crnim asimetričnim tumorima. Međutim, promjene mogu biti i bez pigmenta (tzv.  amelanotični melanomi), što posljedično otežava postavljanje dijagnoze. Predilekcijska mjesta kod žena su lice i noge, a kod muškaraca leđa.

Četiri su najčešća tipa melanoma:

 1. površinsko šireći melanom (Superficial spreading melanoma, SSM)– najčešći je oblik melanoma i obično se nalazi na koži izloženoj sunčevim zrakama i za njega je karakteristično širenje po površini kože
 2. lentigo maligna melanom (Lentigo maligna melanoma, LMM)– najčešće je smješten na licu, u vidu veće nepravilno pigmentirane lezije u kojoj s vremenom dolazi do pojave čvorića.
 3. nodularni melanom (Melanoma nodulare, NM) – melanom u vidu čvorića koji ima u pravilu brži tijek bolesti i lošiju prognozu
 4. akralni lentiginozni melanom (Acral lentiginous melanoma, ALM)– obično smješten u predjelu okrajina, često u predjelu nokta

Rjeđi oblici melanoma obuhvaćaju melanom sluznice, amelanotični melanom, dezmoplastični-neurotropni melanom, spitzodini melanom i polipoidni melanom.

Poseban oprez preporuča se kod madeža koji se mijenjaju (veličina, oblik, pojava više boja u madežima, neoštra ograničenost od okolne kože, krvarenje iz madeža, erozije, ulceracije, svrbež i bol u madežu), kod pojave novih pigmentnih lezija (osobito u osoba starijih od 40 godina života), kao i kod brzorastućih, krvarećih lezija. U slučaju pojave bilo koje od gore navedenih promjena potrebno se što prije javiti na specijalistički dermatološki pregled.

#ljetonijeotkazano preporuka zaštita od sunca Hlifestyle.eu

PREPORUKA PROIZVODA ZA KORIŠTENJE?

Iz osobnog iskustva mogu preporučiti brendove i proizvode koje sam imao priliku koristiti i biti njima zadovoljan. Tako da bih izdvojio APIVITA, LIERAC, PHYTO

Ovo su moji favoriti…

#ljetonijeotkazano preporuka zaštita od sunca Hlifestyle.eu

Krema za sunčanje protiv bora SPF 50

#ljetonijeotkazano preporuka zaštita od sunca Hlifestyle.eu

APIVITA suncare matirajući set

#ljetonijeotkazano preporuka zaštita od sunca Hlifestyle.eu

PHYTO Phytoplage zaštitno ulje

#ljetonijeotkazano preporuka zaštita od sunca Hlifestyle.eu

LIERAC Sunissime anti age fluid za lice SPF30

#ljetonijeotkazano preporuka zaštita od sunca Hlifestyle.eu

LIERAC Sunissime mlijeko SPF50

#ljetonijeotkazano preporuka zaštita od sunca Hlifestyle.eu
I što reći za kraj? Nemoj biti dio crne statistike i uživaj na suncu odgovorno!

 

 

 

***

#ljetonijeotkazano 

U želji da se posljedice pandemije COVID-19 ublaže, osmišljen je projekt čiji je cilj ljudima pružiti pozitivan stav i stvoriti ozračje u kojem nas izazovna vremena u kojima se nalazimo, ne smiju zaustaviti i usmjeriti na preživljavanje već potaknuti nas na življenje. Življenje punim plućima, u odgovornosti prema sebi i društvu. Projektom #ljetonijeotkazano želim kroz online i offline aktivnosti ljudima prenijeti poruku da unatoč i usprkos svemu trebaju sanjati, ostvarivati, biti!

#ljetonijeotkazano preporuka zaštita od sunca Hlifestyle.eu

Ovaj članak je ostvaren u suradnji sa

MIRELA ILENIĆ

BOLD PR i DELMERION.

 

Ostavi komentar