LifeStyle

Ljepote morskih dubina Hrvatske #zivimznamvolim (LYKKE)

#zivimznamvolim Hlifestyle.eu LYKKE.HR

U prethodnom tekstu ovog niza o hrvatskim prirodnim ljepotama poseban naglasak sam stavio na kopno kao inspiraciju… U ovom nastavku bacio sam se u morske dubine…

#zivimznamvolim Hlifestyle.eu LYKKE.HR

Krenimo u dubine…

One sasvim posebne gdje ih pronalazimo.

Oni su po izgledu biljka, po opipu bi čovjek pomislio da je kamen, analizom su minerali po vapnenastom koštanom sustavu, a u stvarnosti klasifikacije su životinje.

Oduvijek rado korišteni simboli u narodnim predajama i legendama… Tepa im se da su “kćer mora”, “cvjetajuća životinja” i “božansko stvorenje”…

Koralji simboliziraju ljubav, odanost, vjernost i pokornost.

I ugroženiji su više nego ikad! I to možete samo pretpostaviti čijom krivnjom!?

#zivimznamvolim Hlifestyle.eu LYKKE.HR

Dio su narodnog nakita kako u Hrvatskoj tako i širom svijeta. Posebnu naklonost i životnu isprepletenost s koraljima imaju na našem otoku Zlarinu kojeg se i naziva “otokom koralja”.

Znanje o vađenju koralja se prenosilo s oca na sina i nigdje zapravo nije zapisano, niti se zna kako naći crveni koralj koji se ponekad nalazi na dubini i od 200 metara, jer njegovu obilnu razvoju pogoduje tvrda podloga i polu tama podvodnih grota. Međutim, zna se da im je najvažniji alat bio „inženj“ tj. „križ sv. Andrije“, kojeg čine dva debla spojena u križ sa teškim kamenom u sredini koji ih vuče na dno. Na četiri vrha bile su privezane mreže u koje bi se koralj vjerojatno zapleo te bi ga one dizanjem “inženja” na brod čupale. To je bio izuzetno težak posao jer sam križ je težak, a postupak bacanja i dizanja sa velikih dubina ponavljao se puno puta. Ipak, Zlarinjani su još od prije 15.st. bili najpoznatiji lovci na koralje te su kroz povijest uvijek činili većinski dio „družine za lov“ dok naposljetku nisu dobili ekskluzivno pravo izlova od Kvarnera do Boke kotorske.

Koralj i van mora, izgleda neodoljivo živo. On je takoreći uhvaćeni moment vječnosti čije su grane izrezbarene valovima, a svaka od njih u sebi čuva neispričane priče iz dubina…

Po predaji mnogih naroda, koralji su božanska stvorenja, a njihovo božansko podrijetlo odrazilo se na njihovu ljepotu. Prema antičkoj legendi, crveni koralj je nastao kada je Perzej odsjekao Meduzinu glavu i bacio je u more. Morske alge, pokrivene krvlju iz Meduzine glave okamenile su se i postale prelijepi koralj.

Koralj je danas zbog cjelokupne narušenosti eko sustava iznimno ugrožen, pa tako i njegov lov u mnogočemu ograničen…

Ipak, otkrio sam novost iz hrvatskog brenda nakita LYKKE

#zivimznamvolim Hlifestyle.eu LYKKE.HR

Koralj kao motiv “uhvaćen u medaljonu” brenda o kojem sam već pisao ovdje na blog portalu izašao je u sklopu ljetne edicije.

Sjajna ideja!!! Ekološki odgovorna, stilski vrlo promišljena…

#zivimznamvolim Hlifestyle.eu LYKKE.HRLYKKE se još jednom pokazao kao brend koji visoko podiže ljestvicu u ostvarenju ideja koje publika priželjkuje nositi oko vrata.

ADRIATIC CORAL nije jedini motiv inspiriran hrvatskim dubinama… 

Tu je i CROATIAN SEA medaljon s motivom ribe.

#zivimznamvolim Hlifestyle.eu LYKKE.HRSimboli iz ove limitirane kolekcije nastali su u suradnji s poznatom domaćom ilustratoricom MAJOM TOMLJANOVIĆ čiji će vas INSTAGRAM profil oduševiti, a onda preko njega se možete upoznati s njezinim cjelokupnim radom. 

Ribica kao simbol zaista ima dugu povijest… Najčešće povezivana s kršćanskim nasljeđem ipak postaje opće prihvaćeni simbol povezan s obilje… Ipak zanimljivo je da i prije pojave kršćanstva se ovaj simbol upotrebljavao i to u izražavanju ženske plodnosti u brojnim poganskim vjerovanjima.

#zivimznamvolim Hlifestyle.eu LYKKE.HR

Zasigurno kroz ovaj lijep i jednostavan simbol i u LYKKE nakitu možemo prepoznati vrijednost osvještavanja važnosti očuvanja prirodnih ljepota koje nas okružuju, a u Hrvatskoj je to uvelike more sa svom svojom biljnom i životinjskom raznolikošću.

#zivimznamvolim Hlifestyle.eu LYKKE.HR

Ljepota tog plavetnila konstantno će biti inspiracija mnogima… (Ne)istražene dubine intrigirat će dokle god budu postojale zato ih moramo s posebnom pažnjom čuvati. Drago mi je da u ovoj ljetnoj kolekciji se brend LYKKE odlučio i na dva simbola kojima skreće pažnju na ljepotu hrvatskog podmorja i time postaje ambasador Hrvatskih prirodnih ljepota, jer kako saznajem narudžbe su i krenule izvan granica naše domovine.

#zivimznamvolim Hlifestyle.eu LYKKE.HRPosebnost ovih medaljona leži u njihovim hipoalergenim i antikorozivnim svojstvima zahvaljujućim kojima ih možete nositi i na plažu bez straha od reakcije na koži. Parfem možete nanijeti na posebno kreiranu spužvicu koja se umeće unutar medaljona i bezbrižno uživati u svom omiljenom mirisu i must-have modnom dodatku. Novitet ljetne kolekcije je i eterično ulje paprene metvice osvježavajućeg mirisa koje je odsad dostupno u sklopu LYKKE ponude.

#zivimznamvolim Hlifestyle.eu LYKKE.HRLjeto je u punom jeku… Mnogi već jeste, a neki tek odlaze na more. Budite odgovorni u ljetnom uživanju naspram prirodnih ljepota…

Uživajte i u istraživanju LYKKE ponude nakita već klikom na njihov FACEBOOK i(li) INSTAGRAM profil. 

#zivimznamvolim Hlifestyle.eu LYKKE.HR

Ukoliko vam se ovaj članak svidio podijelite ga sa svojim prijateljima! 

Ostavi komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.