k12 basic steps for writing an essay pdf book review trouble with african american essay terms critically evaluate magic movie review anthony hopkins how to write a financial statement analysis paper
LifeStyle

KOŠULJA JUČER, DANAS, SUTRA. Pronašao sam favorita hrvatske proizvodnje… #zivimznamvolim

CROATA košulje Hlifestyle.eu

Kad znamo da je kraj godišnjih odmora i da se vraćamo radnom ritmu?

Kad presložimo ormare, pa košulje i ostala odjeća za posao dođe u prvi plan.

CROATA košulje Hlifestyle.eu

Jeste znali da korijen riječi košulja tražimo u balkanskom lat. izrazu casūlla, haplologijom od *casūlula što bi označavalo gornju odjeću tj. odjevni predmet koji se nosi iznad donjega rublja, kao dio gornje odjeće.

MALA POVIJEST KOŠULJE

Tijekom povijesti košulja se nosila neposredno na tijelu, sve do pojave rublja početkom novoga vijeka. Tada se počela razlikovati prema namjeni (ženska, muška, dječja košulja) pa je poprimala različite krojeve.

Košulja ravna kroja, s dugim rukavima, obično izvezena oko vrata i na dnu rukava, dio je seljačke narodne nošnje.

Stari vijek nije poznavao košulje u današnjem smislu; odjeća slična kroja u Egipćana, Grka i Rimljana nazivala se tunika. Bila je obično duga do koljena, s dugim rukavima, a izrađivala se od lana. U europskom dijelu Rimskoga Carstva tunika se nosila s pojasom (žene su ga vezivale visoko iznad struka, a muškarci na bokovima), a u Africi bez njega.

Duga ravna košulja nosila se kao donja odjeća kroz cijeli srednji vijek i bila je od gruba platna; a, tek potkraj XV. st. pojavile su se donje košulje od meka platna, koje su prvo rublje u današnjem smislu.

Ženske košulje, obično nešto dulje od muških, ali istoga ravnog kroja, izrađivale su se od boljega platna i bile su ukrašene vezom, u bogatih zlatom, srebrom i čipkama.

Početkom novoga vijeka pojavile su se i posebne noćne košulje (do tada su ljudi spavali u dnevnoj odjeći ili goli).

U XVI. st. izrađivale su se košulje s izvezenim dugim rukavima i ukrašenim ovratnicima različitih oblika. Još u XVI. st. one su se smatrale raskoši, pa su se nosile i tzv. lažne muške košulje, tj. samo ovratnik s onim dijelovima koje nije pokrivao kaput.

U XVI. i XVII. st. nosila se svilena košulja s visoko uzdignutim velikim nabranim ovratnikom; oblikom ovratnika razlikovala se moda na različitim europskim dvorovima.

Od XVII. st. počele su se razlikovati muške i ženske košulje i od tada svaka od njih ima svoje modne posebnosti.

CROATA košulje Hlifestyle.eu

S prevladavanjem jednostavne engleske muške mode u građanskom sloju, s kraja XIX. st. ustalila se muška košulja jednostavna kroja s ovratnikom, ispod kojega se vezala kravata. Ženska košulja poprimila je, naprotiv, raznolike krojeve i detalje u skladu s modom.

CROATA košulje Hlifestyle.eu

KOŠULJA DANAS

Danas, u vremenu hiperprodukcije svega, a posebno mode koja je prava industrija brzine, većina nas podlegne trendovima i mijenjanju košulja po uzorcima i krojevima kako nam modni znalci s brendovima nalažu. Te iste košulje šivane u velikim postrojenjima s upitnim moralnim i etičkim kodeksima rada najčešće su i nosive kvalitetom tek jednu sezonu.

Za više niti ne treba jer već u sljedećoj sezoni bombardirani smo novim idejama i uputama kako i što bi se trebalo nositi.

Ali, kako u svemu, tako i u temi današnje mode i košulje postoji jedno veliko ali.

Da, živimo u vremenu hiperprodukcije i vremenu kad nam društvene mreže doslovno diktiraju život, ali kad je u pitanju klasična košulja s kojom ne želimo riskirati i pogriješiti, s kojom želimo cijeli dan odolijevati izazovima koje dnevne obveze pred nas stavljaju, tražimo kvalitetu materijala i izrade.

Upravo u toj potrazi ja sam se uputio na poznatu zagrebačku adresu, Ilica 5 u velebni Oktogon. Izlozi CROATA trgovine, iako ometani skelama za radove obnove Oktogona, zovu da uđete, razgledate, konzultirate se i izaberete najbolje za sebe.

CROATA košulje Hlifestyle.eu

CROATA KOŠULJA ZA SADAŠNJOST I BUDUĆNOST

CROATA košulje poznate su kao proizvodi koji nisu olako producirani kao prolazni trendovski komadi već su sofisticirano promišljeni za sve one koji traže i cijene kvalitetu koja jamči trajnost. 

CROATA košulje Hlifestyle.eu

Podijeljene u tzv. kategorije KLASIKA, SMANJENO GUŽVANJE, DUBROVNIK LINIJA, SVEČANA KOLEKCIJA i PERSONALIZIRANE jamstvo su da svatko može pronaći idealnu košulju za sebe i svoje potrebe odnosno prigodu.

CROATA košulje Hlifestyle.eu

Ono što će zasigurno mnogima biti posebno zanimljivo jesu modeli košulja sa smanjenim gužvanjem što u današnjem ritmu itekako puno znači. 

CROATA košulje Hlifestyle.eu

Linija košulja koja nosi ime grada Dubrovnika specifična je po detaljima koji će zadovoljiti i najzahtjevnije estete. 

CROATA košulje Hlifestyle.eu

Klasične košulje ili one iz linije za svečane prilike svakako su za sve koji neupitno žele ostaviti dojam kako na poslu tako i u svečanoj prilici.

Izrada pak personaliziranih košulja brenda CROATA daje brojne mogućnosti prilagodbe i ispunjavanja želja kako bi košulja koju nosite do zadnjeg detalja bila odraz upravo vas. Tako taj komad odjeće poprima sasvim drugačiju vrijednost, a u stilu samog hrvatskog brenda CROATA zapravo budi emociju koja se ne zaboravlja. Idealan poklon zar ne!?

CROATA košulje Hlifestyle.euBITI SVOJ

Košuljom možemo puno toga reći. 

Iako odjeća ne čini čovjeka, njome puno poruka šaljemo o sebi. 

Košulja kao odjevni predmet može o nama puno govoriti i bez ijedne naše izgovorene riječi. U poslovnim i svečanim prilikama posebno. 

Najvažnije od svega je da mi nosimo odjeću, a ne ona nas. Stoga treba birati komade s kojima znamo i u kojima se osjećamo ugodno. 

Meni su se CROATA košulje (sa ostalom ponudom proizvoda) zbog materijala pokazale idealnim suputnicima u svim dnevnim obvezama, a zbog načina izrade i detalja kao sofisticirana pomoć u ostvarivanju dobrog dojma… 

CROATA košulje Hlifestyle.eu

Svjestan sam koliko je vizualni identitet danas važan. Zato biram ono što sam istinski ja, ali i da je kvalitetno i sigurno. CROATA proizvodi to zasigurno jesu. 

CROATA košulje Hlifestyle.eu

FOTO za HLIFESTYLE.EU Pavle Letić

Ostavi komentar