LifeStyle

HVALA VAM HRABRI LJUDI. Zagrebački vatrogasci se vratili sa splitskog terena.

By 20/07/2017 travanj 1st, 2019 Nema komentara

Ovih dana javnost ne prestaje govoriti o stihijskom požaru u Dalmaciji. Državni vrh i vatrogasno zapovjedništvo kao i druge službe koje su sudjelovale u gašenju vatre na splitskom području ne prestaju prebacivati odgovornost s jednih na druge. 

Ja ovu priču ne posvećujem njima. Posvećujem ju onima koji su pokazali svoju strast i hrabrost ne prema poslu koji obavljaju nego prema pozivu koji žive. Vatrogasci su glavni akteri moje priče. Zagrebački. Oni su bili i glavni junaci danas u predvečernjim satima na Savskoj gdje im je stožer. 

vatrogasci zagreb

U četvrtak, 20. srpnja oko podneva krenuli su iz Splita nakon uspješno obavljenog posla. Noć i dan proveli su na terenu i večeras dobivaju slobodno, a već sutra od 7 su u stanju pripravnosti jer nikad se ne zna kad će ih se opet trebati. 

Kažu iz zapovjedništva da je ovaj doček u Savskoj danas po prvi put ovako organiziran od strane građana i da su zahvalni, sretni i pomalo iznenađeni. Ipak ne treba se toj inicijativi čuditi jer teren koji su odradili zaista zaslužuje čestitke i priznanje. 

Na dočeku je dakako sudjelovao i gradonačelnik Zagreba, gospodin Milan Bandić… 

vatrogasci zagreb

Bilo je zanimljivo vidjeti brojne sugrađane ali i članove obitelji… Bilo je tu zvukova sirene u znak pozdrava, pjesme i veselja, puno osmijeha i poneka suza radosnica… Emocije se nisu mogle suspregnuti. 

Zanimljivo je ipak vidjeti sve te ljude, profesionalne vatrogasce i vatrogaskinje kao i one iz DVD-a koji su tako skromni, jednostavni i pomalo povučeni… Ne da nisu navikli na ovakve događaje, nego ih oni ne traže. Tkogod je bio u dvorištu u Savskoj na dočeku mogao je vidjeti ponos u očima tih ljudi, ali nipošto ne i traženje bilo kakvog priznanja jer kako i sami ističu… to je njihov poziv i oni koji obavljaju i taj posao profesionalno, obavljaju ga zato jer to zaista vole ma kakvi god im uvjeti bili. Jedan od njih je i moj sugovornik Mario Benković kojem je supruga rodila prije otprilike tjedan dana ali on je otišao na teren… 

To je moj posao, moj poziv i to se mora odraditi.

vatrogasac Mario Benković

Kad sam ga pitao vezano za sve medijske priče odgovorio je da tu nema nikakve drame. Da su oni svi školovani za to. Uvježbani smo za to i odrađujemo to najbolje što možemo, ponosno i pomalo iscrpljeno je rekao. U nastavku sam ga pitao za obitelj i suprugu i upravo za tu činjenicu da je supruga tek rodila ali kaže da su se odavno dogovorili da mu je posao takav. Iako joj je bilo teško, kako kaže, svjesna je da su ovakve situacije iznimne i da je on pozvan na služenje. I za sam kraj sam ga pitao o utisku na situaciju na splitskom terenu za koju je rekao da je bila vrlo zahtjevna i teška.

Kad je oko ponoći sa 17. na 18. došla naša ekipa… spašavali smo kuće i ljude… sve što smo  mogli spašavati, spašavali smo… bilo je jako kritično.

Druga sugovornica je mlada vatrogaskinja s Črnomerca Marija Šikić. Jedna od tri djevojke koje su bile sa zagrebačkom ekipom na terenu. Gradonačelnik im je uručio cvijeće. Sretne su jer su se vratile kući. 

vatrogaskinja Marija Šikić

Bilo je naporno. Trudili smo se zaštiti svaku kuću. Svakog čovjeka. Uspjeli smo. Suradnja je bila na nivou. sve smo radili zajedno. 

Kako ističe, iako je ekipa gasitelja većinom muška, ravnopravno stoje pred vatrom. Ne boje se izazova i u punoj su spremnosti za svaku situaciju. Iako su svi vidno iscrpljeni i od terena i od putovanja, sve ih je ganula pažnja sugrađana i gradonačelnika kao i samih medija.

Nisam očekivala ovako nešto. Jako sam iznenađena. 

Moram biti iskren da je zaista bilo lijepo vidjeti sve te hrabre ljude na broju. I završit ću sa jednom zanimljivom povijesnom crticom, zapravo fotografijom koja je u vlasništvu fotografa Robert Gojević 

Vatrogasci Zagreb

Fotografija zagrebačkih vatrogasaca snimljena je u atelijeru Ivana Standla u Ilici 747, a na poleđini kartona otisnut je znak koji je Standl koristio do 1872. godine. Budući je u Zagrebu prvo dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano 1869. godine vjerojatno je riječ o jednoj, ako ne i prvoj fotografiji zagrebačke vatrogasne organizacije. S druge strane zasigurno je riječ o najstarijoj sačuvanoj fotografiji bilo kojeg DVD-a u Hrvatskoj uopće. 

Sveti Florijane, hvala ti i moli za nas! rekao je jedan vatrogasac na dvorištu. Ja bih nadodao i završio: HVALA VAMA HRABRI LJUDI!

 

 

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.