HLifeStyle

Hrvatska predstava “3” za svjetske pozornice

Predstava "3" Hrvoje Vukov Hlifestyle.eu

Autorska predstava Dance Company &M  i Ive Čevizović pod nazivom “3” kroz oči triju žena istražuje ključne životne događaje, načine suočavanja sa istima te terete svakodnevice koje nose ne samo žene današnjeg vremena, već i cjelokupno današnje društvo.

Andrea Solomun, Ema Janković i Iva Čevizović donijele su tako u drugoj polovici 2019. godine plesnu predstavu koja je dvaput napunila kapacitete sjedećih mjesta u Laubi, a nedavno (u 2020. godini) po trećoj izvedbi oduševila i publiku u ZPC-u. 

Predstava "3" Andrea Solomun, Ema Janković, Iva Ćevizović

Naglasak je na tematici problematike žene današnjice pa je stoga predstava “3” inspirirana pričama tri Moire (Suđenice) koje su poznate po tkanju životnih niti.

Trio u ovoj predstavi koristi opreku između hladne logike lišene emocija kao božanske karakteristike aplicirane na svakodnevni život sa jedne strane, te je postavlja u korelaciju sa ljudskim emocionalnim stanjima koja često nemaju logike, s druge strane.

Ispreplitanjem nitima vremena nastaje djelo koje dualnošću pokreta između ta 2 krajnja spektra ljudskosti pruža uvid kompleksne satkanosti svakog čovjeka i života kao takvog.

Za ovu predstavu sam radio scenografiju koja kao element funkcionira i korelira sa svakim pokretom na sceni ali gledatelja navodi na promatranje i mimo same izvedbe. 

Predstava "3" Andrea Solomun, Ema Janković, Iva Ćevizović

Tri žene objedinjuju sve ono što žena 21. stoljeća društvenim uvjetovanjem i postaje – snažna, ponosna majka, božica odličnosti i uspjeha, koja maskom savršenstva skriva težinu nošenja tereta enormne veličine.

Haljina u realnoj veličini postavljena je u nadrealnu perspektivu, iznad plesača. Iz nje se protežu niti, konopi na koje su obješeni predmeti koji ju zatežu i opterećuju. Alegorija u punom smislu riječi.

Predstava "3" Andrea Solomun, Ema Janković, Iva Ćevizović

Vrlo subjektivno zbog sudjelovanja u projektu zaključujem o kvaliteti cjelokupnog proizvoda, ali činjenica da je plesnu predstavu sa tek tri izvedbe pogledalo otprilike 400 ljudi, za Hrvatske prilike govori o nepobitnom i objektivnom stanju, da tim ljudi, na čelu sa samim plesnim umjetnicama, koji stoji iza projekta ima integritet i publiku koja ih aktivno prati. Štoviše, publiku koja preporučuje dalje.

Kad će opet biti prilika za izvođenjem ove plesne predstave koja je pomaknula mnoge granice na plesnoj sceni nije poznato, ali zainteresiranost postoji.

Predstava “3” na hrabar i inovativan način, bez riječi, kroz ples i glazbu, glasno progovara o temama koje su u mnogočemu tabu. 

Ekstazično je to djelo na koje nitko iz publike nije ostajao ravnodušan, a poslije izvedbe je redovito poticalo na konstruktivne rasprave. 

Na društvenim mrežama, koje su danas od iznimnog značaja, predstava “3” izazvala je virtualne ovacije i želje za gledanjem što meni kao autoru scenografije predstavlja izazov za ostvarenjem nekih novih ideja i projekata čija je ishodišna točka upravo predstava.

Iznimna mi je čast i zadovoljstvo bilo stvarati pozadinu za tri žene koje su svojim pokretima tijela, gotovo s lakoćom, profesionalnošću pristupa i fizičkom spremnošću kakva se rijetko viđa u Hrvatskoj, izvele djelo koje je za svjetske pozornice, kako su neki znalci komentirali.

Predstava "3" Hrvoje Vukov Hlifestyle.eu

Sve fotografije unutar članka kao i one u nastavku snimio je Pavle Letić na posljednjoj izvedbi u ZPC-u, 21.2.2020.

Predstava "3" Andrea Solomun, Ema Janković, Iva ĆevizovićPredstava "3" Andrea Solomun, Ema Janković, Iva ĆevizovićPredstava "3" Andrea Solomun, Ema Janković, Iva ĆevizovićPredstava "3" Andrea SolomunPredstava "3" Andrea Solomun, Ema Janković, Iva ĆevizovićPredstava "3" Ema JankovićPredstava "3" Ema JankovićPredstava "3" Ema Janković, Iva ĆevizovićPredstava "3" Iva ĆevizovićPredstava "3" Iva ĆevizovićPredstava "3" Andrea Solomun, Ema Janković, Iva Ćevizović

Koncept i koreografija: Dance Company &M i Iva Ćevizović

Izvođači: Ema Janković, Andrea Solomun i Iva Ćevizović

Dizajn svjetla: Marino Frankola 

Scenograf: Hlifestyle Hrvoje Vukov 

Kostimograf: Nikola Barbir

Vizualni dizajn plakata: Matea Janković

Projekt je sufinanciran sredstvima Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba. 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.