LifeStyle

#ljetonijeotkazano i Dino Lenger mi je dao kratki prekooceanski intervju… direktno iz New York-a za Hlifestyle

Dino Lenger New York Hlifestyle.eu

Dino Lenger je rođen u Osijeku, uspješno se bavio manekenstvom i modelingom, no u jednom trenutku živeći i radeći u Zagrebu je shvatio da mu naša sredina ne pruža dovoljno mogućnosti, prelomio je i uputio se u Ameriku. Sada studira Fashion Design – Womenswear, na The Fashion Institute of Technology.

Početci života u Americi nisu bili lagani, a i iskustvo selidbi je iskusio više puta. Tipičan američki život, reći će mi dok se često čujemo i vidimo u videopozivima… Dina poznajem godinama i međusobna smo si podrška u brojnim situacijama. A, sve je počelo tek usputnim poznanstvom na društvenim mrežama, ali svaki njegov dolazak u Hrvatsku iskoristimo kako bismo se vidjeli, izgrlili, ispričali, nasmijali i izmijenili puno pozitivne energije!

Podrška mi je bio u najtežim trenutcima kad je trebalo izdržati brojne napade, osude i etiketiranja u Hrvatskoj, a ja njemu dok mu je trebao netko da se na materinjem jeziku požali ili razveseli za sve što mu se događa. Iako nas dijele tisuće kilometara i različiti načini života, povezuje nas ljubav prema modi, vizualnom izražavanju, prema lijepom izvana i iznutra. 

Zamolio sam ga za kratki prekooceanski intervju… Dino Lenger mi je dao kratki prekooceanski intervju… direktno iz New York-a za Hlifestyle

Dino Lenger New York Hlifestyle.eu

 

Odmah ćemo na početku s onim najaktualnijim iako nam svima već beskrajno ide na živce… Kakva je situacija po pitanju Covid-19?

Širenje pandemije virusa Covid-19 u državi New York je u padu i broj novoboljelih se uvelike smanjio, dok je broj mrtvih od posljedica virusa posljednjih nekoliko dana bio na nuli. U usporedbi s ostalim saveznim državama u Americi,  začuđujuće je da New York s tolikom populacijom trenutno ima tako dobru statistiku.

New York je trenutno u četvrtoj fazi otvaranja, što znači da trenutno jedino nisu otvoreni trgovački centri i teretane, dok su restorani i barovi otvoreni samo za posluživanje na terasama. Nošenje zaštitnih maski za lice još uvijek je obavezno u svim zatvorenim prostorima, iako ih većina nosi i na ulici, uz obavezno socijalno distanciranje.

U ostatku Amerike situacija i nije baš najbolja, te mnoge savezne države još uvijek  imaju porast u slučajevima, te je dosta država moralo zaustaviti sa otvaranjem. Kako bi se država New York zaštitila od ponovne pandemije, uvedena je obavezna dvotjedna samoizolacija za sve putnike koji dolaze iz država u kojima broj zaraženih virusom još uvijek raste.

Kako ti provodiš ljeto i kakvi su ti planovi do jeseni?

Iako je ovo najčudnije i najneizvjesnije ljeto do sada, trudim se ostati pozitivan i dalje imati planove koji će mi pomoći ispuniti ove vruće ljetne dane. Planirao sam ljetovanje s obitelji u Hrvatskoj, no nažalost zbog cijele pandemije to nije moguće, pa zbog toga planiramo lokalna putovanja u neposrednoj blizini New Yorka. Do sada smo putovali u Hamptons i Hudson NY, a za ostatak ljeta, prije nego mi poćne sljedeća godina na fakultetu, planiramo jedno duže putovanje u Provincetown.

Između ostalog trenutno radim na stvaranju kolekcije za sljedeću godinu te sam započeo sa snimanjem dokumentarnog filma o kojem ti pišem uskoro.

Omiljeni motivacijski citat; omiljena pjesma, s kojom si u ovom periodu podižeš raspoloženje?

Knjiga Roberta Schullera – „Though times never last, but though people do“, mi je jako puno pomogla ostati smiren i usmjeren za vrijeme cijele pandemije. Uz ovu knjigu uspio sam stvoriti bolju sliku o sebi i onome što radim, te kako energiju uloženu u strah i paniku preusmjeriti na kreativnost i razvijanje ciljeva.

Dino Lenger New York Hlifestyle.eu

#ljetonijeotkazano za tebe ipak jer…

… mi ova situacija omogućuje da New York vidim i istražim onako kako to inače ne bih mogao. Grad je sada nevjerovatno prazan jer u gradu uopće nema turista, a svi restorani i kafići su dobili dopuštenje da ispred poslovnih prostora iskoriste dio ceste i postave terase, kojih do sada nije bilo toliko puno. Guverner Andrew Cuomo zatvorio je jako puno ulica u gradu kako bi ljudi mogli slobodno šetati, a pri tom poštivati obaveznu distancu, a također konzumiranje alkohola na ulicama i u parkovima po prvi puta nije kažnjivo zakonom. Iako smo ovo ljeto imali planove za dolazak u Hrvatsku na ljetovanje, odlučili smo isplanirati više manjih putovanja tako da ću uspjeti ipak malo i putovati prije nego se ljeto završi.

I za kraj, što ti uslijed svih mjera i okolnosti najteže pada?

Jedino sto mi trenutno teško pada je to što se planirano ljeto s obitelji na Jadranu ove godine ipak neće dogoditi. Na sve ostale mjere sam se već naviknuo i nije mi problem ni nositi masku, a ni održavati distancu s ljudima na ulici i u zatvorenim prostorima.

 

 

 

***

#ljetonijeotkazano 

U želji da se posljedice pandemije COVID-19 ublaže, osmišljen je projekt čiji je cilj ljudima pružiti pozitivan stav i stvoriti ozračje u kojem nas izazovna vremena u kojima se nalazimo, ne smiju zaustaviti i usmjeriti na preživljavanje već potaknuti nas na življenje. Življenje punim plućima, u odgovornosti prema sebi i društvu. Projektom #ljetonijeotkazano želim kroz online i offline aktivnosti ljudima prenijeti poruku da unatoč i usprkos svemu trebaju sanjati, ostvarivati, biti!

Dino Lenger New York Hlifestyle.eu

Ostavi komentar