Style

BIJELA NOĆ – Zagreb je sanjao otvorenih očiju

By 01/10/2017 travanj 1st, 2019 Nema komentara

Predvođeni gradonačelnikom grada Zagreba Milanom Bandićem i u društvu direktorice TZ Zagreb Martine Bienenfeld te redateljice projekta Anice Tomić, prošetalo se sinoć ulicama Zagreba sudjelujući tako u “Bijeloj noći”. 

Projekt “Bijela noć”, nastao u Parizu te u kratkom roku preuzet diljem svijeta, od Montreala preko Rige do Melbournea, u Zagrebu se ove godine održavao treću godinu za redom. 

Program nastaje u sinergiji brojnih kulturnih ustanova i institucija Grada, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba (TZGZ), a i ove godine ponudit će raznolike oblike umjetničkog izričaja kojima će prikazati Zagreb, njegove ulice i trgove u novom i drugačijem svjetlu, najavila je na konferenciji za novinare u HNK-u Zagreb umjetnička voditeljica programa, redateljica Anica Tomić.

“Ove godine, program uključuje čak šest premijera i dva gostovanja; dakle, više od 20 umjetnika ove godine sanjat će zajedno s nama grad kroz suvremenu umjetnost”, rekla je Anica Tomić još u najavi…

I bilo je zaista tako! Grad je dobio jedan sasvim novi vizualni identitet!!!

Neki više, a neki manje skriveni kutci Zagreba, ulice i trgovi, uz pomoć raznih svjetlosnih instalacija, performansa i intervencija postali su svojevrsne urbane oaze u Donjem gradu koje su posjetitelji mogli istražiti te uživati u umjetnosti i kulturi u večernjim satima, u noći 30. rujna, od 19 do 01 sat.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Paviljon na Zrinjevcu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera, spomenik Nikoli Tesli u Teslinoj ulici, Trg kralja Tomislava i Francuski paviljon neke su od lokacija koje vrvile posjetiteljima.

Tako sam i ja započeo šetnju… na Tomislavcu… gdje su se neobična bića i nemani uz različite moderne vizualne tehnologije i zanimljiv zvuk izmijenjivale na pločniku, izloženom automobilu, drveću, zidu…

Šetnja je nastavljena prema zgradi HAZU-a gdje su se susrele i ispreplele umjetnost i znanost preko samog spomenika J.J. Strossmayera.

Uslijedio je potom Zrinjevac… pa, Mažuranićev trg pretvoren u veliku pozornicu za basnu o nezadovoljnom jajetu. Tu je šaljivo i gradonačelnik rekao da mu se najviše sviđa.  Djeca su se dakako tu najviše veselila jer su i vizualni prikazi bili njima jako bliski i atraktivni. Onda smo otišli na trg kod HNK. Koji je za tu priliku postao ‘Trg u G-Duru’, u svjetlosno-auditivnoj instalaciji umjetnika Igora Pauške i Alena Sinkauza, koja kroz dvjesto svjetlosnih tijela po prvi puta je osvjetljavala zgradu kazališta iznutra prema van, stvarajući novu kompoziciju arhitekture kazališta i čitavog trga oko njega, otvarajući se u različitom spektru boja. 

S obzirom na prigodu i sam naslov Bijele noći – “Nokturno”  imao sam priliku probati istoimeni koktel koji su izradili u novootvorenom bistrou Tač uz samu zgradu HNK… spoj gina, tonica, bosiljka, krastavca i karameliziranog šećera… i cijela ta atmosfera mogu samo reći da je Zagreb zaista otvorenih očiju sanjao! Sanjao modernu umjetnost! Živio “Bijelu noć” punim plućima.

Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu Bijela noć u ZagrebuBijela noć u Zagrebu Bijela noć u Zagrebu

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.