HLifeStyle

27.1. MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Auschwitz Holokaust Hlifestyle.eu

27.1. obilježava se MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA. 

Da sam se rodio tih godina dobio bih ružičastu oznaku…

Ubijeni! Ušutkani! (ja bih dodao: Nikad zaboravljeni!)

Za razliku od Židova i Roma nacisti nisu namjeravali istrijebiti homoseksualce, već ih “preodgojiti”, pa su zato dobivali teže i opasnije poslove od drugih nežidovskih zatvorenika ali ipak u svrhu istrijebljenja.

Auschwitz Holokaust Hlifestyle.eu

Na priloženoj slici možete vidjeti oznake zatvorenika/ca u koncentracijskim logorima. Ružičastim trokutom označavali su homoseksualce, a crnim one (kako su oni tada govorili) s “asocijalnim stavovima” između ostalih i lezbijke.

Europski parlament donio je 2005. godine, na 60. obljetnicu oslobođenja Auschwitza, rezoluciju u kojoj između ostalog stoji:

“…27. siječnja 2005. godine, šezdeseta obljetnica oslobođenja njemačkog nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau, gdje je ubijeno 1,5 milijun Židova, Roma, Poljaka, Rusa i zatvorenika raznih drugih nacionalnosti i homoseksualaca, nije samo glavni povod za europske građane da se sjete i osude ogroman užas i tragediju holokausta nego i da se obračunaju s uznemirujućim porastom antisemitizma, a posebno antisemitskih incidenata u Europi te da iznova nauče šire lekcije o opasnostima žrtvovanja ljudi na temelju rase, etničkog porijekla, religije, društvenog statusa, politike ili seksualne orijentacije….”

Uistinu, važan datum. 

Trenutak iz povijesti pred kojim možemo samo pognuti glavu. 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.