how is a cell like factory essay typer year 6 times tables homework argumentative essay acronym surgical nursing dissertation topics thesis statement for marijuana
Style

UMJETNOST KOJA SE VOZI. SentiMental bikes brend kao ambasador hrvatskog dizajna i poduzetništva

By 20/09/2017 1 travnja, 2019 One Comment

 

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti 2017. tražio sam jednu lifestyle priču…

I pronašao ju u zagrebačkoj Dubravi.

SentiMental bikes

U radionici. Između alata i betona… u razgovoru sa Duškom Ilijevićem saznao sam što je njegova najveća strast i hrabrost.

Pročitajte (i pogledajte) u nastavku priču o waldorfskom odgojitelju koji stvara umjetnička djela na dva kotača koja se voze po cijelom svijetu.

SentiMental bikes

Sve je počelo još 2008./2009. godine kao hobi najprije za sebe, a onda i za druge. Strast prema biciklu pretvorena je tako s vremenom 2014. u poduzetničku hrabrost i nastao je “SentiMental bikes”. Brend cruiser bicikla za ljude koji vole lijepo, koji vole sebe i vole biti viđeni i najvažnije cijene ručni rad i vrijeme uloženo u stvaranje personaliziranog proizvoda.

SentiMental bikes

U razgovoru s Duškom, shvaćam da bi mi ovdje bilo lakše nabrojati zemlje i dijelova svijeta koje “SentiMental bikes” nije osvojio nego li u kojima je prisutan. Brojni klijenti koji su svjesni da proces od narudžbe do izrade finalnog proizvoda nije kratak (ja bi bez ali) niti jeftin još više su svjesni da će imati bicikl koji je puno više od metalne konstrukcije s dva kotača.

SentiMental bikes

“Ne možeš reći ne znam, dok ne probaš.” misao vodilja je kojom se ovaj mladi autor vodi kako u privatnom tako i u poslovnom životu.

SentiMental bikes

Trogodišnje poduzetničko iskustvo zasigurno nije bilo jednostavno ali ovako dok pričamo u radionici, osmijeh mu ne silazi s lica baš kao niti sjaj iz očiju. Vidim da on voli ovo što radi. Kako mi ističe, njegov radni dan traje i do 18 radnih sati jer osim u svojoj radionici gdje nastaju prava umjetnička djela, zaposlen je i kao waldorfski odgojitelj. I spaja on to sve dobro. Svakodnevno vozi cestom između automobila baš kao i između obveza, uspješno, prkoseći svakoj negativi opovrgavajući priču da se iz Hrvatske mora otići. Bicikli koji nastaju u zagrebačkoj Dubravi izlaže i prodaje po cijelom svijetu. Naručitelji ga kontaktiraju ne samo za gotove unikatne bicikle, već i za pojedine detalje koje žele imati na svojim biciklima, a koji će imati prepoznatljiv retro “SentiMental bikes” potpis.

SentiMental bikes

“Samo otvorenog srca i uma možeš shvatiti da možeš i da znaš.” kaže mi Duško dok mi pokazuje modele bicikla na kojima trenutno marljivo radi.

SentiMental bikes

Jedna od radionica je u prostoru u Dubravi, a izložbeno prodajni prostor tzv. SentiMental Lounge je u sklopu Gringo streetwear shopa u Savskoj 150 (dvorište Bikers Beer Factoryja). Duško je zasad jedini autor ovakvog jedinstvenog proizvoda u ovom dijelu Europe, a njegov rad je prepoznat čak i u zemlji gdje bicikl kraljuje ulicama – Nizozemskoj. To mu svakako laska ali bez trunke umišljenosti priča o sebi ne samo kao dizajneru nego i kao radniku. Navuče rukavice i vješto baratajući alatom, stvara…

Stvara umjetnička djela koja su funkcionalna. Ostvario je do sad brojne suradnje s privatnim naručiteljima ali i sudjelovao u brojnim prestižnim projektima kako u Hrvatskoj tako i izvan granica naše domovine. Stoga nimalo pretenciozno nije ako kažem da je brend “SentiMental bikes” sjajan ambasador dizajnerske i poduzetničke scene u svijetu.

SentiMental bikes

I na kraju 3 brzoptezna pitanja…

– Najdraža pjesma?

Sad si me zatekao, na žalost u zadnje vrijeme nemam puno vremena birati glazbu koju želim slušati pa tako u radioni klasično svira neka od meni dragih radio postaja koje emitiraju meni dragu glazbu, 101, Yammat… kad ipak idem birati glazbu bude tu svega, od meni nezaobilaznih Foo Fightersa i Chriss Cornella – čitavog njihovog opusa, domaćeg genijalnog Adama i njegovog Bebe na vole i ranijeg Glofta, pa onda recimo novijih riječki Jonathan, pa Niple People,.. ono kad se pogubim na you tubeu nekako sve dovede do Ylvisa i njihovog Jana Egelanda ili Paramorea

– Najveća želja za “SentiMental bikes”?

Najveća želja je da inspirira ljude, nije sve u obrtanju kapitala, u današnje vrijeme bitno je ljudima vratiti osmjeh na lice, usporiti ih da stanu, uživaju u trenutku, budu zadovoljni sa sobom i to je želja za SentiMental! S poduzetničke strane je to naravno da firma ima siguran rast i da dosegne nivo samoodrživosti – u tom smijeru idemo i s razvojeg najnovija dva proizvoda koja pripremamo. Prvi, pod nazivom Experiment uskoro započeti svoje osvajanje Svijeta tako da budite spremni za eksperimentiranje jer niste ni svjesni što se sve kuha u SentiMental kuhinji za vas – to će biti mali odmak od svega što smo do sada radili – i po reakcijama ljudi koji rade na projektu imamo proizvod koji će zasigurno plijeniti pažnju svojim izgledom…jedna od želja je i da se razvije u kontinuirana proizvodnja koja za sobom povlači zapošljavanje.

– Najteža narudžba do sad?

Najteže nema jer me ta riječ asocira na nešto što nerado radim i što je teško – težak je odrasli slon ili 6 tona betona u bloku, ja bih se poslužio terminom najkompliciranija…ali i tu nemam konkretan odgovor jer su svi projekti složeni na svoj način i izazovi za sebe. Trenutno na pripremi prototipa Experimenta nailazim na izazove s kojima se nisam susretao u proteklih 8-9 godina i to mi je zaista velik izazov i motivira na konstantno promišljanje završnog proizvoda, čak i kada nisam u radionicama ili za računalom. Moram priznati do možda imam problem, jer što je neki projekt složeniji mi je interesantniji i draži za (iz)raditi… postoji li medicinski termin za to što imam hahaha?

SentiMental bikes

One Comment

Ostavi komentar