Style

Preporuka: ĆUTIM TE, Mani Gotovac / KNJIGA MJESECA

By 30/05/2018 travanj 1st, 2019 2 komentara
ĆUTIM TE, Mani Gotovac Hlifestyle.eu

Zašto baš sad? 

I čime je to zaslužio? 

ĆUTIM TE, MAni Gotovac Hlifestyle.eu

Iskreno govoreći ovaj roman sam pročitao nedugo nakon što je izašao… ali ovaj osvrt sam jednostavno stavio na čekanje dok ne dođe the moment. Trenutak kad ću osjetiti duboko u sebi da je vrijeme da napišem retke o romanu koji je ostavio neizbrisiv trag u meni… Koji me dotaknuo do kosti! 

ĆUTIM TE, MAni Gotovac Hlifestyle.eu

Nedugo nakon promocije imao sam priliku Mani Gotovac osobno slušati na Interliberu i na još jednoj promociji održanoj u Megastore-u HOĆU KNJIGU u Bogovićevoj… I svaki put zamijetiti neke nove činjenice, spoznati neke nove stvarnosti i uvijek iznova se oduševiti kako njome kao autoricom tako i samim romanom. Da, ja sam pravi fan! 🙂

ĆUTIM TE, MAni Gotovac Hlifestyle.eu

 

Ali vratimo se temi… 

ĆUTIM TE, MAni Gotovac Hlifestyle.eu

Čekao sam trenutak da preporučim ovaj roman jer je idealan za tople dane kad možete bezbrižno istraživati lokacije Zagreba koje Mani opisuje. Radovati se životu jer roman slavi život. A prisilit će vas na to likovi koje ćete htjeti upoznati i mimo stranica… Za koje ćete vjerovati da su tu… kod Rotora, u PIF-u… Tražit ćete taj Đoin balkon u Crnatkovoj. 

Ma, lažem vam… Treba roman čitati u jesen. Baš kad pada lišće i tugaljivo nebo gleda na nas i mi gledamo u njega. I treba se sklupčati u samog sebe… i zatvoriti vrata… i plakati… i vrištati. I suznih očiju pogledati u ogledalo. Pa u susjedstvo. Pa cijeli grad pretražiti u nadi da se može spasiti još netko. Netko tko želi biti iskren u društvu koje galopira u laži naprijed. 

ĆUTIM TE, MAni Gotovac Hlifestyle.eu

Ma, nećete pogriješiti kadgod da otvorite stranice i krenete čitati… Ali pazite! Kad krenete, nećete htjeti stati. Iako u romanu nekoliko puta stane sve. I zrak. I život. Disat ćete roman i roman će disati vas. I biti ćete zahvalni što dišete jer mnogi baš u romanu ne dišu. A, ako i dišu onda samo to i rade. Dišu. Ali ne žive. Živjeti i disati nije isto! Najbolje će vam to potvrditi likovi sa stranica romana koji će vas natjerati da živite život. Umjesto da životarite.

Stoga ako ga uzmete sad u ruke… u ove tople dane. Budite zahvalni za sunce… za travu… za zvukove, mirise i boje ljeta. 

ĆUTIM TE, MAni Gotovac Hlifestyle.eu

Ali ne čitajte roman ĆUTIM TE ako niste spremni otići na Rotor, u Sanvinčento ili u Crnatkovu, potražiti likove.  Ne čitajte ga ako ne volite život jer ovaj roman ga upravo slavi ma koliko se činilo suprotno. Ne čitajte roman ako niste spremni potražiti pjesmu “Te extraño” koju izvodi Diego El Cigala… I ako niste spremni zaplakati, ne čitajte. Ne čitajte roman molim vas ako volite držati zatvorene oči i uši pred stvarnošću koja se događa oko nas. Ne! Ovo nije roman za kukavice. Ovo su stranice teksta ukoričene u bijelu jednostavnost gdje je naslov istaknut plavim slovima kao nebo. Gore visoko. Gore gdje je Bog. Možda!? Ne čitajte roman ako niste spremni se preispitati… Ući u sebe onako potpuno. I nestati. Onako kako nestaje samo ime i prezime MANI GOTOVAC na naslovnici jer je otisnuto bijelim slovima i stopljeno s naslovnicom. Stopite se sa samima sobom. Da biste po završetku čitanja doživjeli katarzu.

ĆUTIM TE, MAni Gotovac Hlifestyle.eu

I biti ću drzak pa vam reći da posjetite neko otočno groblje ako idete na more… Ili gradsko. Tamo se slavi život! Zamislite kako postanemo svjesni da smo živi tek kad zakoračimo među mrtve!? Khm, čovjek… kao tek suha travka spržena od sunca može biti zgažen u metežu života. Nemojte i vi! 

Ostvarivati nije isto što i tlapnjama provoditi dane. 

Zaista, netko izabere živjeti svoje snove, a netko umrijeti sa svojim strahovima.

ĆUTIM TE, MAni Gotovac Hlifestyle.eu

 

Ovaj roman je feminizam bez feminizma. Aktivizma bez aktivizma. Onako kako samo Mani to zna. 

ĆUTIM TE, MAni Gotovac Hlifestyle.eu

U današnjim postulatima današnjice leži sva problematika življenja. Moraš biti uspješna u životu… reći će u romanu otac Antun svojoj Đoi. Iako ne znamo, baš kao niti Antun, što to znači biti uspješan. Tim više ako taj uspjeh za svoju cijenu ima život. Činit će vam se zbog svega kao da te likove poznajete. I biti ćete u pravu. Vidjeli ste ih na nekom hodniku, u nekoj ulici… u nekom parku… mimoišli ste dok ste prelazili cestu.

ĆUTIM TE, MAni Gotovac Hlifestyle.eu

Nakon čitanja romana ĆUTIM TE drugačije ćete doživljavati nedjelje.

I ljude.

I gledat ćete balkone. I horizonte svakog jutra. 

I ćutiti ćete život. 

ĆUTIM TE, MAni Gotovac Hlifestyle.eu

Jeste li dovoljno hrabri za promjenu? Za kreiranje života jer je to najteža kreacija. I završit ću riječima koje su mi se urezale u kosti… u krvna zrnca pa struje po meni stalno…

ŽIVOT NIJE BLAGOSLOV. TO JE TALENT. 

ĆUTIM TE, Mani Gotovac Hlifestyle.eu

 

2 komentara

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.