Style

LJUDSKI GLAS

By 19/03/2018 1 travnja, 2019 Nema komentara

I dok nam je na društvenoj i političkoj sceni jedna od najvažnijih tema rod i seksualnost u ZKM-u pod redateljskom palicom Bojana Đorđeva imate priliku pogledati predstavu “Ljudski glas”.

Hlifestyle ZKM Ljudski glas

 

Predstava je koncipirana iz triju predložaka: poetskog monologa “Ljudski glas” Jeana Cocteaua, fragmenata epistolarno-ispovjednog romana “I Love Dick” Chrisa Krausa te izabranih dijelova intimističko-teorijsko-filozofskog teksta “Testo Junkie” Paula B. Preciada. 

Hlifestyle ZKM Ljudski glas

 

Rekao bih da je ovo “prava muška predstava”!

Doduše ova podjela može zazvučati stereotipno, seksistički… Ma, u svakom slučaju neprimjereno meni ali baš u tome i jest poanta. Namjerno napisah “muška” iako niti muškarci glume niti su oni zapravo tema… ali, jesu… 

Hlifestyle ZKM Ljudski glas

 

Žene, njih 5. Glumice: Hrvojka Begović, Nataša Dorčić, Barbara Prpić, Urša Raukar i Lucija Šerbedžija na sjajno postavljenoj sceni za koju je zaslužan Siniša Ilić dotiču se tema koje su muškarci nametnuli ženama… i ne samo teme, nego koncepte življenja. (Ostatak autorskog tima su: dramaturg: Goran Ferčec, kostimografkinja: Maja Mirković, oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek, oblikovatelj tona: Kruno Miljan, asistent dramaturga: Espi Tomičić, inspicijent: Željko Začek.)

Hlifestyle ZKM Ljudski glas

 

Predstava je tako aktualna kao nikad prije, a provokativna do kosti. I muške i ženske. 

Ovaj dramaturški tekstualni triptih prepun je iznenađenja i obrata.

Od same kostimografije do uopće ponašanja žene. Male crne haljine zamijenjene su bodijima na kojima su dodatno iscrtani obrisi golog ženskog tijela… pa onda i kostimi koji prenaglašavaju određene stvarnosti koje nas okružuju i koje susrećemo. Žena kao tek pasivni slušač koji smjerno sudjeluje u dijalogu trajno žudeči za potvrdom s druge strane telefonske žice, postaje gola zavodnica ili na kraju jedan od bizarnih likova koje susrećemo u medijima. 

Hlifestyle ZKM Ljudski glas

Hlifestyle ZKM Ljudski glas

Hlifestyle ZKM Ljudski glas

Intimno, strastveno, kritički, hrabro ova predstava preispituje mnoge odnose, prakse, teme… Tako gledatelj neće biti tek očaran izvedbom već dodirnut iznutra, isprovociran do razine nelagode da si odgovori na brojna pitanja. 

Hlifestyle ZKM Ljudski glas

Ako očekujete predstavu “da potrošite jednu večer u centru grada” onda to nije ova.

Snažna poruka “ljudski glas nužno moramo uzeti u svoje ruke” pratit će vas i izvan kazališta… i zasigurno natjerati da preispitate, redefinirate, dekonstruirate vlastite glasove u sebi kako bi onaj koji je izvan vas bio glasan i jasan. Konstruktivan!

To vam i želim…

 

Ako vam se ovaj tekst svidio podijelite ga na društvenim mrežama. Otvoren sam i za kritike i suradnje pa mi pišite na mail info@hlifestyle.eu. Vidimo se i na društvenim mrežama FACEBOOK i(li) INSTAGRAM.

 

 

Ostavi komentar